Hranirea Cateilor Nou Nascuti, Orfani

Hranirea-Cateilor-Nou-Nascuti-Orfani

In primele 3 – 4 saptamani de viata, alimentatia puilor de caine se rezuma exclusiv la consumul laptelui matern. Ca urmare a compozitiei sale specifice, acest aliment complet furnizeaza nou nascutilor cantitati suficiente din tot ceea ce este necesar ca surse nutritive si energetice (proteine, grasimi, vitamine, minerale si apa) pentru un ritm adecvat de crestere si dezvoltare.

Prin urmare, prima intrebare la care trebuie sa raspundem, in situatia in care ne-am asumat responsabilitatea cresterii nou nascutilor este:

Vezi aici hrana câini preturi la reduceri.

Cu ce hranim puii de caine orfani ?

Similar celorlalte mamifere, cateaua prezinta, in primele zile dupa nastere, o secretie lactata a carei compozitie este complet diferita de cea a laptelui matern obisnuit. Acest lapte modificat se numeste colostru. Rolul sau esential este cel de a realiza o prima imunizare a puilor nou nascuti, prin transferul pasiv de anticorpi de la mama la pui.

Hranirea Cateilor Nou Nascuti, Orfani

Prin urmare un prim obiectiv al celor care ne-am asumat rolul de “ parinti adoptivi “ al acestor pui, este de a le asigura posibilitatea hranirii cu cantitati cat mai mari de colostru matern.

In situatiile in care refuzul mamei de a creste puii nu se datoreaza unor cauze legate de secretia lactata, imbolnavirea sau lipsa fizica a femelei, putem incerca sa fortam alaptarea. Practic, asezam si mentinem femela in decubit lateral (pozitia naturala de alaptare) si lasam nou nascutii sa suga. Repetam operatiunea, din doua in doua ore, in urmatoarele 24 – 48 de ore. Este foarte probabil ca in urma acestor manevre, femela sa accepte puii si sa-si asume integral rolul de mama.

Daca nu putem asigura (in primele 24 – 48 h) hranirea puilor orfani cu colostru matern, conditiile de igiena vor trebui aplicate cu strictete, pentru a preveni imbolnavirea. De asemena, in cazul acestor pui, schema de vaccinare va fi aplicata mai rapid.

Cu exceptia cazului fericit in care gasim o femela “ doica “ capabila sa preia nou nascutii si sa-i alapteze, in toate celelalte situatii va trebui sa gasim un inlocuitor de lapte matern cu o compozitie similara sau cat mai apropiata acestuia.

O prima optiune ar fi laptele de vaca / capra proaspat sau pasteurizat. Insa, dupa cum am precizat in “ Hranirea Artificiala a Cateilor Nou Nascuti “ acesti substituenti nu pot sa asigure o alimentatie adecvata intrucat:

Concentratia in proteine, grasimi si calciu este mult mai mica, comparativ cu cea existenta in laptele de catea
Nivelul lactozei este peste cel tolerat de catelul nou nascut
Densitatea energetica a laptelui de vaca / capra este de aproximativ doua ori mai mica

Nu trebuie neglijat nici faptul ca hranirea cateilor nou nascuti cu lapte de vaca poate determina uneori balonarea acestora sau stari diareice insotite de deshidratare, cu consecinte dramatice asupra sanselor de supravietuire.

Hranirea, in primele 3 – 4 saptamani, a nou nascutilor orfani cu inlocuitori de lapte, special formulati pentru catei sau pisici si comercializati prin intermediul magazinelor de specialitate (pet shopuri sau farmacii veterinare), reprezinta varianta ideala.

Acesti substituenti asigura o alimentatie completa si echilibrata, care acopera integral cerintele nutritionale si energetice ale puilor orfani, asigurand un ritm de crestere si dezvoltare similar cu al celor hraniti natural de catea.

In momentul actual oferta de inlocuitori de lapte pentru catei sau pisici este foarte variata. Nu toate sortimentele sunt insa la fel, iar intr-o postare viitoare voi incerca sa le prezint pe cele mai importante.

O solutie intermediara o reprezenta prepararea casnica a unor substiuenti, care au ca ingredient de baza laptele de vaca proaspat, nenormalizat. Acesta este combinat cu apa, ulei, oua crude, etc pe baza unor retete elaborate de medici veterinari nutritionisti.

Chiar daca nu sunt complet echilibrate din punct de vedere al compozitiei in nutrienti esentiali, aceste formule pot fi folosite, ca solutie de urgenta, timp de cateva zile, pana la achizitionarea unui substituent comercial.

In concluzie:

Hranirea cateilor orfani trebuie asigurata cu un substituient a carui compozitie in nutrienti esentiali si densitate energetica, este similara sau cat mai apropiata de cea a laptelui matern Formulele comerciale de inlocuitori de lapte reprezinta varianta optima si cea mai comoda de hranire a acestor nou nascuti. Compozitia echilibrata in nutrienti esentiali, vitamine si minerale asigura acoperirea integrala a cerintelor nutritionale si energetice. Tototdata sunt foarte usor de administrat iar prepararea lor nu necesita timp indelungat.

Folosirea laptelui de vaca sau capra nu reprezinta o solutie optima, intrucat exista diferente majore de compozitie cantitativa comparativ cu cel de catea.

Retetele de inlocuitori de lapte, preparati acasa, pornind de la laptele proaspat de vaca, reprezinta o solutie de compromis, care poate sa asigure o alimentatie adecvata, timp de cateva zile, pana la achizitionarea unui substituent comercial.

Cum stabilim cantitatea de inlocuitori de lapte, care trebuie administrata zilnic ?

Mentinerea unui ritm de crestere si dezvoltare comparabil cu cel al puilor de catel crescuti natural, presupune nu numai hranirea nou nascutilor orfani cu un substituient a carui compozitie este cat mai apropiata de cea a laptelui matern, dar si administrarea zilnica de ratii, care sa acopere integral solicitarile energetice si nutritionale.

Pe parcursul primelor saptamani de viata, cantitatile de substituienti de lapte, care pot fi administrate la o masa (supt) sunt limitate de dimensiunile mici ale stomacului puilor. Majoritatea cateilor nou nascuti pot ingera intre 5 ml si 20 ml lapte / inlocuitor la un supt.

Prin urmare, concentratia preparatului este extrem de importanta. Formulele comerciale de inlocuitori de lapte matern sunt insotite (in general) de un ghid orientativ privind cantitatile, care trebuiesc administrate zilnic, raportate la varsta si talia puilor de catei. Aceste instructiuni pot fi folosite ca punct de referinta in stabilirea ratiei zilnice a puilor de catei orfani aflati in grija noastra.

In continuare cateva repere practice pentru o alimentatie corecta a nou nascutilor orfani:

Pe parcursul primelor 3 saptamani de viata, puii orfani au nevoie, zilnic, de o cantitate de inlocuitor de lapte, care sa se le furnizeze 130 – 150 kcal / kg greutate corporala. Incepand cu saptamana a IV, aportul caloric trebuie sa creasca la 200 – 220 kcal / kg greutate corporala.
In cazul majoritatii formulelor comerciale, 30 ml inlocuitor reconstituit (1 parte inlocuitor praf + 2 parti apa) furnizeaza in medie 60 kcal.
Orientativ, un pui nou nascut trebuie sa consume zilnic:


25 – 35 ml pentru fiecare 100 g greutate corporala, in prima saptamana de viata.
15 – 25 ml pentru fiecare 100 g greutate corporala, in saptamana a II – a
20 ml pentru fiecare 100 g greutate corporala, in saptamana a III – a

Odata stabilita cantitatea zilnica de inlocuitor de lapte, aceasta urmeaza sa fie divizata in 4 pana la 6 portii egale.

Ratiile rezultate vor fi administrate, la intervale regulate, pe parcursul intregii zile.

Aceste valori sunt pur orientative si sunt menite sa va ofere un punct de pornire pentru stabilirea ratiei adaptate nevoilor reale ale orfanilor aflati in grija.

Cu totii avem tendinta de a supraalimenta cateii nou nascuti, de teama ca acestea sa nu sufere de foame. Insa este de preferat administrarea, cu o frecventa mai mare, a unor cantitati mai mici de inlocuitor, decat hranirea mai putin frecventa cu cantitati crescute.

Supraalimentarea puilor poate genera balonare, stari diareice insotite de deshidratare sau chiar pneumonie “ ab ingestis “, in situatiile in care excesul de lapte este aspirat accidental in plamani.

Atentie! Daca puiul hranit expulzeaza lapte pe la nivelul orificiilor nazale, opriti imediat hranirea si indepartati rapid excesul de lichid de la nivelul cailor respiratorii superioare.

Recomandare! Ca o regula generala usor de aplicat, hraniti puiul de caine nou nascut pana cand zona abdominala devine usor rotunjita si elastica (nu bombata si ferma)

Cantitatile de inlocuitor de lapte administrate zilnic, trebuie in permanenta modulate, astfel incat sa asigurati puilor orfani un ritm de crestere si dezvoltare similar sau cat mai apropiat cu cel al cateilor crescuti de femela.

Cum putem sti daca alimentatia puilor nou nascuti este una corecta atat cantitativ cat si din punct de vedere al aportului de energie metabolizabila si nutrienti esentiali ?

Cateva din reperele usor de urmarit sunt: sporul zilnic in greutate, aspectul general si comportamentul puilor. De asemenea aspectul si consistenta fecalelor furnizeaza date privind calitatea alimentatiei cateilor nou nascuti.

Sporul zilnic in greutate

Monitorizati regulat greutatea catelului nou nascut:

Zilnic, cel putin odata, la aceeasi ora, in primele 10 – 14 zile de la nastere
De 3 – 4 ori pe saptamana in urmatoarele 2 saptamani
1 – 2 ori / saptamana pana la intarcare

Pe parcursul primelor saptamani de viata puii isi vor dubla sau chiar tripla greutatea corporala.

Un spor zilnic in greutate de 10 – 15 %, raportata la valoarea avuta la nastere este considerat ca fiind optim si demonstreaza ca alimentatia artificiala cu inlocuitori de lapte a nou nascutilor orfani este corecta atat cantitativ cat si calitativ.

Stoparea sau chiar reducerea in greutate a puilor de catei, impune modificarea de urgenta a alimentatiei in sensul cresterii concentratiei in substante energetice si plastice a substituentului de lapte. Puii care in stadiile timpurii de viata nu castiga rapid in greutate au sanse de supravietuire reduse.

Atentie! Scaderea in greutate a nou nascutilor poate fi interpretata si ca un prim simptom de imbolnavire.

Aspectul general si comportamentul cateilor nou nascuti

Puiul nou nascut cu o alimentatie adecvata este grasut, cu un tonus muscular ferm, linistit si doarme mai tot timpul dintre doua mese succesive. Sporul in greutate este constant si vizibil iar aspectul si consistenta scaunelor normala.

In contrast, puiul de caine a carui alimentatie este deficitara, are un tonus muscular slab, este foarte agitat (intr-o prima faza), doarme putin intre mese si scheauna in permanenta. Sporul in greutate al acestuia este redus sau inexistent iar aspectul si consistenta fecalelor este modificata.

Intr-o astfel de situatie trebuiesc ajustate atat concentratia substituientului cat si frecventa meselor.

Daca starea de subalimentare persista, nou nascutul devine apatic, nu mai scheauna si in final intra in stare comatoasa.

Aspectul si consistenta fecalelor

Recomandare! Urmariti cu atentie aspectul si consistenta fecalelor / urinii, care reprezinta un excelent indicator privind calitatea alimentatiei si a starii generale de sanatate a puiului de caine.

Scaunul normal al puilor nou nascuti are o consistenta semisolida, iar culoarea variaza de la maro deschis la brun inchis. Orice modificari ale acestor caracteristici semnaleaza in principal, dezechilibre in alimentatie sau pot fi un prim simptom de imbolnavire.

Culoarea galben deschis si consistenta branzoasa a fecalelor, indica faptul ca substituientul de lapte este prea concentrat
Consistenta tare a dejectiilor, iar puiul depune eforturi mari pentru a le elimina, impune o crestere a frecventei hranirilor, concomitent cu diluarea inlocuitorului de lapte. Cateva picaturi de ulei de parafina, administrate oral, pot sa rezolve constipatia. Daca aceasta persista ar trebui sa consultati medicul veterinar.
Scaunele diareice semnaleaza ca puiul de caine este supraalimentat si este necesara reducerea volumului de inlocuitor administrat la o masa, concomitent cu cresterea numarului de mese. Nu uitati: este preferabila hranirea cu cantitati de inlocuitori mai mici decat ar putea consuma nou nascutii, dar administrate cu o frecventa mai mare.

Urina normala excretata de puiul de caine este clara si are o culoare galben deschis. Culoarea galben inchis, portocalie, a urinii, indica faptul ca nou nascutul este hranit insuficient.

In rezumat:

Cateii noua nascuti orfani trebuie hraniti cu o cantitate de substituient de lapte matern, care sa acopere integral cerintele nutritionale si energetice impuse de ritmul propriu de crestere si dezvoltare.
Impartiti cantitatea zilnica de inlocuitor in ratii egale ce urmeaza sa fie administrate, la intervale regulate.
Este de preferat hranirea puilor cu ratii mai mici decat pot consuma la o masa, dar cu o frecventa mai mare, comparativ cu administrarea de volume mari de inlocuitor cu un numar redus de mese.
Puiul de caine orfan este hranit corect daca:
Prezinta un spor zilnic in greutate. O crestere de 10 – 15 % raportata la valoarea avuta la nastere este considerata optima.
Nou nascutul este grasut, cald si cu un tonus muscular ferm
Doarme linistit cea mai mare parte a timpului dintre mese. Cand se trezeste este vioi si activ
Prezinta scaune regulate, de consistenta semisolida si o culoare intre maro deschis si brun inchis
Urina excretata este limpede, de culoare galben deschis.

Sursa imagini

Citeste si Cum sa Cresti un Catel Nou Nascut, Orfan?