In primele saptamani de viata, puii de catel sunt complet dependenti de hranirea, ingrijirea si atentia femelei. Ea le asigura un mediu propice, confort termic, iar prin intermediul secretiei lactate ( laptele matern ), o alimentatie adecvata, capabila sa sustina cresterea si dezvoltarea.
Catelele sunt, in general, mame bune. Exista insa si anumite situatii distincte in care femela nu vrea sau se afla in imposibilitate sa aiba grija de puii nou nascuti.
Click pentru aici hrana câini junior preturi la reduceri.
Care sunt situatiile in care, un catel nou nascut este considerat orfan ?

Puiul de caine este considerat orfan din momentul in care, nu mai este hranit si este privat de grija si atentia mamei (catelei). Aceasta situatie particulara poate surveni imediat dupa nastere sau la un interval de timp, mai mare sau mai mic (ore, zile). Evident situatia este cu atat mai complexa cu cat abandonul survine mai aproape de momentul nasterii.
Refuzul ingrijirii poate privi un pui, mai multi sau femela respinge toti nou nascutii din cuib (cazul cel mai des intalnit).
Cauzele, care pot conduce la abandonul si respingerea puilor, sunt multiple. Unele sunt de natura fiziologica, altele sunt datorate unor tulburari de comportament, sau (in cazuri extreme) este vorba de de imbolnavirea la nastere sau chiar moartea catelei.
Catelul nou nascut este orfan cand:
Datorita complicatiilor aparute, femela se imbolnaveste grav sau moare dupa nastere. Secretia lactata este insuficienta ( hipogalaxie ) sau lipseste complet ( agalaxie ) Compozitia laptelui matern sau calitatea acestuia este compromisa ca urmare a unor infectii mamare, vaginale, etc. Femela este tanara, aflata la prima fatare. In acest caz, abandonul apare datorita lipsei de experienta ( cateaua nu stie ce are de facut ). Femelele din rasele toy sau de talie mica, agitate, cu un temperament coleric sau foarte rasfatate, sunt predispuse la a-si abandona puii nou nascuti.
O situatie aparte este intalnita, cand femela a dat nastere unui numar mare de pui ( mai mare decat cel al mameloanelor ). In acest caz, nou nascutii slabiti, sau mai debili, sunt lipsiti de ingrijire si alimentatie din partea mamei datorita concurentei directe, care apare intre pui. In acest ultim caz, avem doua optiuni:
Cresterea si ingrijirea tuturor puilor alternativ, atat de femela cat si un membru al familiei ( “ pui semiorfani “)
Indepartarea completa a unui numar de nou nascuti si cresterea lor ca pui orfani.
Modul de abordare al situatiilor cu nou nascuti “ supranumerari “ va fi discutata intr-o postare viitoare.
Daca cateaua refuza sau nu poate sa aiba grija de puii nou nascuti, avem doua posibilitati: ingrijirea si alimentatia puilor va fi asigurata de o “ femela doica “, sau responsabilitatea este preluata integral de noi.
Cum probabilitatea de a gasi o femela capabila sa preia rolul de mama este relativ redusa, sarcina cresterii si intretinerii nou nascutilor orfani revine detinatorului catelusei, care a nascut.
Activitatile implicate in cresterea cateilor nou nascuti orfani urmaresc atingerea a patru obiective esentiale, pentru intervalul de timp cuprins intre momentul nasterii (ziua 0) si cel al intarcarii (saptamana 6 – 8):
Asigurarea conditiilor optime de mediu: adapost, temperatura, umiditate
O alimentatie adecvata, care sa acopere integral cerintele nutritionale si energetice, impuse de ritmul de crestere si dezvoltare individuala al nou nascutilor
Mentinerea igienei si prevenirea imbolnavirilor
Socializarea si educatia puilor
Indeplinirea cu succes a acestor sarcini ofera nou nascutilor orfani sansa unei dezvoltari normale, sanatoase, foarte apropiate de cea a puilor crescuti de mama naturala.
Nu exista diferente majore (altele decat timpul alocat), intre cresterea unui pui de caine orfan sau a intregului cuib din care provine. Totodata, gradul de dificultate al activitatilor impuse este cu atat mai mare, cu cat abandonul puilor a survenit mai aproape de momentul nasterii.
Care sunt conditiile optime de mediu ?
Atingerea acestui obiectiv presupune asigurarea unui spatiu de cazare adecvat, intr-un mediu cu valori ale temperaturii si umiditatii situate in zona de confort.
Puii de caine nou nascuti trebuie mentinuti intr-un spatiu curat, aerisit si lipsit de particule de praf, departe de zgomote puternice si fara curenti reci de aer. Prin urmare podul casei sau pivnita, nu sunt cele mai potrivite spatii de cazare.
Adapostirea nou nascutilor intr-o cutie de carton, cu margini inalte si cu dimensiunile adaptate numarului si taliei puilor, reprezinta o optiune excelenta. Spatiul limitat permite mentinerea, cu usurinta, a constantelor de mediu (temperatura, umiditate) in limitele de confort, iar peretii inalti impiedica accidentarile sau indepartarea prea mare a puilor orfani unii de altii.
Cel mai mare pericol, care planeaza in primele saptamani de viata asupra cateilor orfani, il reprezinta variatiile de temperatura ale mediului ambiant. Mentinerea constanta a temperaturii, in limitele zonei de confort, este una din elementele esentiale, care alaturi de alimentatia adecvata, asigura premisele dezvoltarii normale si mentinerii starii de sanatate a puilor nou nascuti.
Pana spre sfarsitul saptamanii a III – a (ziua 21-24), cateii sunt incapabili sa-si mentina constanta temperatura corporala (mecanismele fiziologice implicate in termoreglare fiind incomplet dezvoltate). Prin urmare valoarea acesteia va fi influentata de cea a mediului in care se afla puii.
Valorile fiziologice normale ale temperaturii (masurata transrectal) la cateii nou nascuti sunt:
35,5 – 36,0°C in prima saptamana de viata
36.0 – 37.7°C saptamana a II-a si a III-a
37.7 – 38.8°C ( identica cu cea a cainelui adult ), incepand cu saptamana IV
Monitorizati frecvent temperatura cateilor orfani (cel putin in primele 3 saptamani), pentru a preintampina aparitia hipotermiei. Daca temperatura nou nascutului este sub limita minima a intervalului ( sub 34.5°C), el trebuie transferat de urgenta intr-um mediu cald, care sa conduca la cresterea treptata a temperaturii, pana la valoarea normala.
In perioada neonatala (0 – 3 saptamani ), mentinerea in limitele fiziologice a temperaturii cateilor nou nascuti, este asigurata daca mediul ambiant are urmatoarele valori termice:
29.5 – 32.5°C, pentru saptamana I
26.5 – 29.5°C, in saptamana II
26.5 – 24.5, in saptamana III
24.0 – 21.0 , in saptamana a IV
La sfarsitul primei luni de viata, cateii se vor simti excelent intr-o incapere cu o temperatura de 20 – 21°C.
Puii din rasele toy si cei de talie mica (greutate la varsta adulta < 10 kg), au nevoie de o temperatura a mediului ambiant mai mare cu 1 – 2°C, decat in cazul nou nascutilor de talie medie sau mare.
Amplasarea unui bec incandescent (cu o putere max. de 25W) deasupra unei extremitati a cutiei in care sunt cazati puii orfani, rezolva problema mentinerii temperaturii in limitele confortului termic. Are dezavantajul ca ilumineaza spatiul constant si impiedica alternarea perioadelor lumina / intuneric (zi / noapte).
O alta modalitate de incalzire, o reprezinta folosirea unei perne electrice plasata pe unul din peretii cutiei. Nu este indicata plasarea pernei direct sub pui, intrucat pericolul supraincalzirii si al aparitiei arsurilor este mare.
Indiferent de modalitatea de incalzire aleasa, asigurati cateilor nou nascuti posibilitatea apropierii sau indepartarii de sursa de incalzire. In acest fel pericolul supraincalzirii (hipertermia) este mult limitat.
Monitorizati constant temperatura mediului pentru a evita fluctuatiile, care pot pune in pericol sansele de supravietuire a puilor.
Cum putem sti daca temperatura mediului este cea optima ?
Temperatura mediului este prea scazuta, daca nou nascutii stau mai tot timpul strans lipiti, sau chiar au tendinta de a se catara unul pe altul.
Daca puii nu sunt grupati si dorm imprastiati pe toata suprafata cuibului, le este prea cald.
Un somn linistit cu puii asezati unul langa altul, fara a se inghesui, semnaleaza un mediu confortabil din punct de vedere al constantelor de mediu.(temperatura, umiditate)
Umiditatea mediului, in care sunt cazati cateii nou nascuti, este optima cand are valori cuprinse intre 55 – 65 %, pe parcursul primelor saptamani de viata. Un mediu prea uscat poate duce la deshidratarea accentuata a puilor, in timp ce un mediu cu umiditatea peste 65%, favorizeaza dezvoltarea populatiilor bacteriene si creste riscul imbolnavirilor.
In concluzie:
Asigurarea unui mediu optim pentru cresterea si dezvoltarea cateilor nou nascuti, orfani, presupune amenajarea unui spatiu ( cuib, culcus) adecvat si amplasarea acestuia intr-un mediu curat, linistit, lipsit de curenti reci de aer si cu valorile temperaturii si umiditatii in limitele de confort.
Pentru primele saptamani de viata, in care activitatea zilnica a puilor se reduce la somn si alimentatie, o cutie de carton cu pereti inalti si dimensiuni adaptate taliei, reprezinta spatiul ideal.
Puii vor fi asezati pe o paturica confectionata dintr-un material moale, calduros si care nu face scame. Evident exista in pet shop-uri o varietate mare de saltelute, culcusuri sau casute pentru adapostirea cateilor. Acestea sunt insa mai potrivite pentru situatiile in care puii sunt crescuti si ingrijiti natural, de mama.
Alaturi de o alimentatia adecvata, mentinerea temperaturii in limitele de confort, in perioada neonatala (0 – 3 saptamani), este esentiala pentru cresterea si si dezvoltarea normala a puilor orfani.
Amplasati sursa de incalzire la una din extremitatile cutiei. In acest fel va exista o oarecare “ zonare “ a temperaturii, care permite puilor sa se deplaseze mai aproape sau mai departe de sursa. Astfel este evitat riscul supraincalzirii puilor.
Monitorizati in permanenta temperatura (la nivelul puilor) in apropierea sursei de caldura si in punctul cel mai indepartat al cuibului, cu ajutorul unui termometru de camera.
Cel mai eficient mod de a sti daca temperatura mediului este cea optima, il reprezinta comportamentul nou nascutilor. Daca le este asigurat confortul termic, ei vor dormi linistiti, grupati unul langa altul, fara insa a se inghesui.
Valorile optime ale umiditatii aerului sunt cuprinse in intervalul 50 – 60%. In acest interval cateii au o respiratie normala, iar pericolul deshidratarii este minim. Un aer uscat (< 50% umiditate) accelereaza pierderea lichidelor din organismul puilor, cu efecte directe asupra starii de sanatate si, implicit a sanselor de supravietuire. O umiditate a aerului mai mare de 65%, creeaza conditiile multiplicarii excesive a populatiilor bacteriene, potential patogene si astfel creste riscul imbolnavirilor.
In articolele urmatoare vom discuta despre tot ceea ce implica asigurarea unei alimentatii corecte puilor de catel ramasi orfani. Pana atunci va astept opiniile si relatari ale experientelor personale, in cazul in care ati fost implicati in cresterea unor pui de catel ramasi orfani.