Contrar parerii generale, capusele (ixodidele) nu sunt insecte. Ele sunt acarieni, un ordin apartinand clasei Arachnoidelor. Aceasta clasa include, printre alte specii, paianjenii si scorpionii. 
Dar ce sunt capusele? Sunt ectoparaziti obligatorii si temporari ai reptilelor, pasarilor si mamiferelor (inclusiv omul). Ele se hranesc cu sangele gazdelor parazitate (mod de hranire hematofag), dupa care se desprind si cad in mediul ambiant. 
Fiecare ciclu de hranire al acestor paraziti este precedat de o perioada in care acestea traiesc liber in mediu in cautarea unei noi gazde

Zgarzile antiparazitare au o actiune insecticida, acaricida si repelenta, care se intinde pe o perioada de timp cuprinsa intre 3 si 8 luni. Principiul, care sta la baza utilizarii zgarzii ca mijloc de protectie antiparazitara, il reprezinta eliberarea treptata a substantelor cu care este impregnata in urma contactului direct cu pielea animalului.

Top Zgarzi Antiparazitare, prezinta 6 din cele mai frecvent utilizate sortimente, in ordinea descrescatoare a eficientei acestora. Evident piata acestor produse antiparazitare cunoaste o varietate mult mai mare, dar majoritatea acestora pot fi considerate ca fiind similare, ca eficienta, cu locurile 5 respectiv 6 ale topului.

Top 6 Zgarzi Antiparazitare
Top 6 Zgarzi Antiparazitare

Top 6 Zgarzi Antiparazitare

Modificarile climaterice, intensificarea circulatiei transfrontaliere a oamenilor, animalelor si marfurilor, a condus si la cresterea numarului de boli transmise prin intermediul vectorilor animati ( tantari, pureci, capuse, flebotomi, etc ). Daca, nu cu mult timp in urma, babesioza, dirofilarioza sau erlihioza erau considerate boli exotice, in momentul de fata, ele sunt tot mai des diagnosticate in cabinetele medicale ( umane si veterinare ) din tara. Metoda cea mai eficienta de prevenire a bolilor transmise prin vectori il reprezinta protectia activa a oamenilor si animalelor de companie impotriva infestatiilor cu purici, capuse, precum si a atacului celorlalte insecte considerate vectori. Optiunile de protectie a animalelor de companie impotriva acestor vectori sunt multiple: antiparazitare cu aplicare spot – on, sampoane sau pudre antiparazitare, precum si zgarzile antiparazitare.

Top 6 Zgarzi Antiparazitare

Foresto - Zgarda Antiparazitara
Foresto – Zgarda Antiparazitara

Foresto – Zgarda Antiparazitara

Foresto este o zgarda antiparazitara inovativa, care ofera o protectie eficienta impotriva capuselor si puricilor, atat pentru caini cat si pentru pisici. Produsul este astfel conceput incat sa elibereze treptat, in doze controlate, cele doua ingrediente active: imidacloprid si flumetrin, care si-au dovedit eficienta maxima in respingerea si uciderea capuselor si puricilor ( efect acaricid si repelent ). Zgarda antiparazitara Foresto este indicata in: 1.) Tratamentul si prevenirea infestatiilor cu purici. Efectul acaricid se manifesta imediat dupa aplicare si isi manifesta eficienta timp de 7 pana la 8 luni. 2.) Prevenirea si tratamentul infestarilor cu capuse. Zgarda are un efect acaricid si repelent, care se manifesta deplin la 48 ore de la aplicare si isi mentine eficienta timp de 8 luni. Este eficienta atat impotriva capuselor adulte, cat si a larvelor si nimfelor. Din pacate, perioada de 48 de ore pana la manifestarea integrala a afectului acaricid, permite supravietuirea capuselor, care se gasesc pe animal in momentul aplicarii produsului. In consecinta este recomandata o inspectie amanuntita a pielii si blanii animalului, pentru identificarea si indepartarea manuala a eventualelor capuse, inainte de aplicarea zgarzii antiparazitare. Produsul ar trebui aplicat inainte de inceperea sezonului cu pureci si capuse. Produsul este comercializat in doua dimensiuni: 38 cm – destinat cainilor de talie mica si pisicilor, cu un pret mediu de achizitie de 94 lei, respectiv 70 cm – destinat cainilor de talie mare, cu un pret mediu de achizitie de 147 lei.

Foresto – Zgarda Antiparazitara

Zgarda Antiparazitara Scalibor
Zgarda Antiparazitara Scalibor

Zgarda Antiparazitara Scalibor

Scalibor asigura o protectie eficienta a cainelui impotriva infestatiilor cu purici, capuse si a atacului tantarilor. Substanta activa folosita este deltametrinul, un piretroid sintetic cu certe proprietati insecticide si acaricide. Zgarda antiparazitara Scalibor este recomandata in: 1.) prevenirea infestarilor cu capuse, pentru o perioada de 5 – 6 luni. Deltametrinul este eficient impotriva tuturor stadiilor de dezvoltare a capuselor ( larve, nimfe, adulti ). 2.) Prevenirea infestarilor cu purici, timp de 4 luni si tantari timp de 6 luni. Produsul este comercializat in doua dimensiuni, 48 cm si 65 cm, la un pret mediu de achizitie = 75 lei

Zgarda Antiparazitara Scalibor

Zgarda Antiparazitara Kiltix
Zgarda Antiparazitara Kiltix

Zgarda Antiparazitara Kiltix

Kiltix este o zgarda antiparazitara indicata in prevenirea si tratamentul infestatiilor cu purici si capuse la caine. Substantele active folosite sunt: Proxopur si Flumetrin, au atat efect acaricid cat si repelent de durata. Dupa aplicare, produsul isi mentine eficacitatea maxima impotriva capuselor si puricilor, timp de aproximativ 7 luni. Efectul acaricid al zgarzii se manifesta si impotriva stadiilor de dezvoltare a puricilor, care populeaza spatiul de cazare si odihna al cainelui. Zgarda antiparazitara Kiltix, este comercializata in 3 dimensiuni: 35 cm – destinata cainilor de talie mica, cu un pret mediu de achizitie 50 RON, 48 cm – destinata cainilor de talie medie, cu un pret mediu de achizitie 56 RON si 66 cm – destinata cainilor de talie mare, cu un pret mediu de 76 RON.

Zgarda Antiparazitara Kiltix

Bolfo - Zgarda Antiparazitara
Bolfo – Zgarda Antiparazitara

Bolfo – Zgarda Antiparazitara

Este un produs utilizat in protectia impotriva infestarilor cu capuse si purici, atat a cainilor cat si a pisicilor. Contine proxopur, o substanta cu efect insecticid si repelent. Bolfo asigura o protectie eficienta impotriva infestarilor cu purici pentru o perioada de 4 luni si capuse pentru o perioada de 10 saptamani de la aplicare. Eficacitatea zgarzii antiparazitare impotriva puricilor se manifesta la cateva ore dupa aplicare, iar in cazul capuselor dupa un interval de timp de 24 ore.
Produsul este comercializat in doua dimensiuni, respectiv 35 cm – indicata pentru pisici si caini de talie mica, pret de achizitie 40 RON si 60 cm – pentru caini de talie mare si pret de achizitie 43 RON.

Bolfo – Zgarda Antiparazitara

Zgarda Antiparazitara Trixie
Zgarda Antiparazitara Trixie

Zgarda Antiparazitara Trixie

Produsul poate fi utilizat in asigurarea protectiei antiparazitare la caine si pisica. Contine proxopur cu efect acaricid si repelent si are o perioada de eficacitate cuprinsa intre 4 luni pentru purici si 10 saptamani in cazul infestatiilor cu capuse. Este comercializat in doua dimensiuni: 35 cm – recomandata pentru pisici si caini de talie mica cu un pret de achizitie 11 RON, 65 cm – destinata cainilor de talie mare, pret de achizitie 11 RON

Beaphar - Zgarda Antiparazitara
Beaphar – Zgarda Antiparazitara

Beaphar – Zgarda Antiparazitara

Produsul este folosit in protectia infestarilor cu purici si capuse a cainilor. Contine 15 % dimpylate, substanta cu proprietati acaricide si repelente. Odata aplicata, zgarda asigura o protectie de aproximativ 4 luni impotriva puricilor si capuselor. Zgarda antiparazitara Beaphar are o lungime de 65 cm si un pret mediu de achizitie de 16 RON

 • Mikky

  Sa inteleg ca Scalibor si Killtix sunt pe acelasi loc?Si Foresto stiu ca e buna dar pretul e cam mare ,150 Ron in Petshop,pentru caini de peste 8 kg.Aceste zgarzi se pot folosi mai multi ani sau doar in anul cand ai aplicat-o cainelui?

 • Radu Nuta

  Dupa parerea mea , Beaphar e cea mai buna zgarda deoarece are o durata de 4 sapt si purici si capuse si un pret foarte mic in comparatie cu Bolfo plus ca e pt toate tipurile de talii ale cainilor.

 • Claudia Petriuc

  Buna ziua, am un yorkshire terrier mini toy, si nu stiu ce curea sa-i cumpar pentru al ferii de capuse, pureci si paraziti? Are doar 1,5 kg si nu stiu daca este o zgarda mai speciala? Va multumesc!!