Imagine imag 1

Ce rau poate sa faca o bucatica de ciocolata sau o boaba de strugure pe care o oferim micului prieten patruped ?

10 Alimente Toxice Pentru Caine incearca sa lamureasca acest aspect.

10 Alimente Toxice Pentru Caine
10 Alimente Toxice Pentru Caine

10 Alimente Toxice Pentru Caine

Chiar daca ne iubim cainii si ei fac parte integranta din existenta cotidiana, nu trebuie sa uitam ca suntem specii diferite. Prin urmare este posibil ca anumite aspecte ale vietii umane sa constituie un potential pericol pentru animalele de companie. In acest sens este suficient sa privim alimentatia omului comparativ cu cea a cainelui. Chiar daca ambele specii sunt omnivore si au nevoie, in principiu, de aceeasi nutrienti esentiali, evolutia diferita a echipamentului enzimatic al tubului digestiv a condus la existenta unei categorii de alimente, care sunt inofensive si chiar hranitoare pentru om, dar in acelasi timp se dovedesc a fi potential toxice pentru caine. In continuare sunt prezentate succint 10 dintre cele mai toxice alimente pentru caine.

10 Alimente Toxice Pentru Caine

Alcoolul
Alcoolul

Alcoolul

Efectele ingestiei de alcool si consecintele acestuia asupra starii de sanatate a cainelui, sunt identice cu cele intalnite in cazul intoxicatiei etilice la om ( starea de betie ). Difera doar cantitatea minima de alcool necesara pentru aparitia simptomelor: in medie o cantitate de 5 -6 ml alcool pur / kg greutate corporala, poate fi letala pentru un caine sanatos.
Intoxicatia etilica la caine se manifesta prin: voma, diaree,incoordonarea miscarilor, ataxie ( imposibilitatea de a sta in picioare fara o baza larga de sustinere ), tulburari de comportament: agresivitate sau dimpotriva letargie, dificultati respiratorii, insuficienta renala acuta, stari comatoase sau chiar moarte.
Manifestarile clinice ale etilismului sunt mult mai grave in cazul exemplarelor din rasele toy sau mici.

Alcoolul

Aluaturi Dospite
Aluaturi Dospite

Aluaturi Dospite

Datorita gustului placut, aluatul necopt pus la dospit constituie o tentatie irezistibila pentru caine. Ingerat de catre acesta, aluatul continua sa fermenteze in stomac sau intestin. Urmare a acestor procese fermentative, are loc o acumulare locala de gaze, urmata de distensia mecanica a stomacului sau intestinului. Tulburarile gastrointestinale se pot manifesta pornind de la o simpla balonare pasagera a abdomenului, insotita de stari de voma sau descarcari diareice, pana la simptome de ocluzie intestinala.

Aluaturi Dospite

Avogado
Avogado

Avogado

Fructul de avogado este unul dintre cele mai toxice alimente pentru caine. Fructul contine un principiu toxic, numit persin, care este o substanta cu efect fungicid, inofensiva pentru om, dar toxica pentru caine. Semnele intoxicatiei cu persin includ: stari de voma, diaree, letargie, tulburari respiratorii si de ritm cardiac ( in cazuri grave ).

Avogado

Cafea, Ceai Sau Alte Bauturi Care Contin Cofeina
Cafea, Ceai Sau Alte Bauturi Care Contin Cofeina

Cafea, Ceai Sau Alte Bauturi Care Contin Cofeina

Intoxicatia cu cofeina poate fi fatala cainilor si mai grav este faptul ca nu exista antidot. Consumul accidental al unei cantitati mai mari de cafea ( sau alte bauturi care contin cofeina: ceai, bauturi energizante, Cola ) determina aparitia manifestarilor digestive ( voma, diaree ), sete excesiva urmata de ingestia unor cantitati crescute de apa ( polidipsie ), urinari frecvente ( poliurie ), consecutiv consumului excesiv de lichide, tahicardie, spasme ale musculaturii, stari comatoase. Ciocolata contine cantitati variabile de cofeina, astfel ca manifestarile intoxicatiei cu theobromina pot fi amplificate.

Cafea, Ceai Sau Alte Bauturi Care Contin Cofeina

Ceapa si Usturoiul
Ceapa si Usturoiul

Ceapa si Usturoiul

Principiul toxic pentru caine, thiosulfatul, este prezent atat in ceapa cruda cat si in forma gatita sau deshidratata a acesteia. In urma ingestiei, ajunge la nivelul stomacului si intestinului, determinand iritatii gastrointestinale. Efectele mai grave apar dupa absortia intestinala cand, ajuns in sange, thiosulfatul determina distrugerea globulelor rosii. Efectul vizibil il reprezinta aparitia manifestarilor de anemie hemolitica. Procesul este reversibil, in sensul ca la incetarea consumului de ceapa, numarul globulelor rosii revine la normal si este urmata de disparitia manifestarilor de anemie. In cantitati mici si sub forma deshidratata, usturoiul este folosit la combaterea parazitilor intestinali la caine.
Ingestia insa a unor cantitati mai mari, sub forma cruda sau gatita, determina efecte similare consumului de ceapa.

Ceapa si Usturoiul

Ciocolata
Ciocolata

Ciocolata

Principiul toxic, responsabil de efectele consumului de ciocolata asupra cainelui, este theobromina. Nu trebuie ignorat faptul ca, alaturi de aceasta substanta, ciocolata contine in cantitati variabile si cofeina, un alt compus cu potential toxic pentru acest animal de companie. Theobromina este continuta in boabele de cacao si poate fi intalnita in toate sortimentele de ciocolata ( inclusiv cea alba ). Difera doar cantitatea: maxima in ciocolata neagra cu continut mare de cacao si mai redusa in sortimentele cu lapte. Simptomele intoxicatiei cu ciocolata apar intr-un interval de 6 – 12 ore de la ingestie si se manifesta prin: hiperexcitabilitate, hipersalivatie, accelerarea frecventei cardiace, stari de febrilitate, tremuraturi si spasme ale musculaturii scheletice. Daca nu se iau primele masuri de ajutor, tabloul clinic se complica cu aparitia unor tulburari majore de ritm cardiac, ataxie, convulsii, sau chiar stari comatoase.

Ciocolata

Dulciuri sau Sucuri Dulci
Dulciuri sau Sucuri Dulci

Dulciuri sau Sucuri Dulci

Cainele are o capacitate limitata de a metaboliza zaharul rafinat continut in dulciurile destinate consumului uman: prajituri, bomboane, sucuri dulci, etc. Problemele de sanatate aparute la caine, urmare a unui consum marit de dulciuri, sunt similare cu cele intalnite la om: afectiuni dentare, obezitate si diabet zaharat. Din pacate, cainele este mult mai predispus la a dezvolta un diabet zaharat, comparativ cu omul.

Dulciuri sau Sucuri Dulci

Nuci de Macadamia
Nuci de Macadamia

Nuci de Macadamia

Nucile de Macadamia contin un principiu toxic, inca neidentificat, care afecteaza sistemul nervos si digestiv al cainelui. Totodata continutul ridicat in fosfor determina un risc crescut in aparitia litiazei urinare. Manifestarile intoxicatiei apar la 10 – 12 ore de la ingestia nucilor si se concretizeaza in: voma repetata, stari febrile, tremuraturi ale musculaturii scheletice insotite de o slabiciune generalizata. De cele mai multe ori, animalele afectate nu se pot ridica pe trenul posterior, iar in unele cazuri, palparea membrelor este insotita de manifestari dureroase. Daca consumul acestor nuci este simultan cu cel de ciocolata, tabloul clinic al intoxicatiei este mult complicat.

Nuci de Macadamia

Struguri si Stafide
Struguri si Stafide

Struguri si Stafide

Exista o multime de necunoscute in legatura cu efectul toxic al strugurilor si stafidelor asupra cainilor. Exista rase de caini, care pot consuma struguri fara nici un risc pentru sanatatea lor. In acelasi timp, sunt situatii in care mai putin de 6 boabe de strugure pot determina manifestari de insuficienta renala acuta, in cazul unui exemplar din rasele toy ( sub 10 kg ). Intoxicatia cu struguri sau stafide se manifesta prin: voma repetata, senzatie intensa de sete, urmata de un consum exagerat de apa, urinari frecvente ( consecutiv consumului marit de apa ), descarcari deiareice urat mirositoare. Ulterior este posibil ca animalul sa devina letargic, apatic.

Struguri si Stafide

Xylitol
Xylitol

Xylitol

Xylitolul este un indulcitor artificial, folosit ca inlocuitor al zaharului rafinat in prepararea fursecurilor, gumei de mestecat, sucurilor, prajiturilor. Chiar daca pentru oameni aceasta substanta este inofensiva, in cazul cainelui s-a dovedit a fi extrem de toxica. Ingestia unei cantitati reduse de xylitol, poate induce coma hipoglicemica, ca urmare a stimularii unei secretii crescute de insulina. Efectele intoxicatiei apar la 10 – 15 minute de la consum, manifestate prin: atri de voma, diaree, tulburari de coordonare a miscarilor, tremuraturi ale membrelor, stari comatoase sau chiar moartea in cazurile grave. In cazul exemplarelor din rasele mici sau a celor cu o sensibilitate crescuta, consumul accidental de xylitol determina afectarea functiei hepatice.

Xylitol