reprezentativ articol apaIn contextul supravietuirii organismelor vii, apa reprezinta cel mai important nutrient. Daca pierderea, aproape in totalitate, a masei adipoase ( grasimea ), sau a mai mult de jumatate din totalul proteinelor din organism, permite supravietuirea, un deficit de apa  de numai 10 -15 % va determina dezechilibre majore, cele mai multe incompatibile cu viata.

Aproximativ 70% din masa unui caine adult este reprezentata de apa. Raportat la varsta animalului,  acest procent variaza intre 80 – 85 % la  puii nou nascuti si scade pana la  60%  in cazul cainilor seniori ( 7+ ).

Distributia apei in organismul animal implica 3 medii:

  • plasma sanguina, care reprezinta aproximativ 5% din masa corporala;
  • lichidele intercelulare, cu o pondere de aproximativ 50% din masa corporala a animalului adult;
  • lichidul intracelular sau interstitial, cu o  reprezentare de  aproximativ 15%.

Daca volumele primelor doua componente lichide ( plasma si lichidele intercelulare ) sunt relativ constante, cel al lichidului interstitial este dependent de starea de hidratare a organismului.

Chiar daca apa nu furnizeaza direct energie sau elemente esentiale cu rol plastic, prezenta ei in organism este vitala, datorita multiplelor roluri pe care le indeplineste. Intr-o prezentare sumara, apa indeplineste urmatoarele functii in organismul animal:

  • solvent, in care sunt dizolvate cea mai mare parte a substantelor prezente in organism;
  • transportor al oxigenului si nutrientilor de la  locul de absortie pana la nivel celular si in sens invers, in cazul produsilor de degradare, de la nivel celular pana la exterior, prin intermediul organelor de excretie.
  • mediu de reactie al principalelor procese metabolice din organism
  • reactiv. In contextul desfasurarii proceselor metabolice, rolul apei nu se limiteaza doar la cel de mediu de reactie, ci este si un participant activ in desfasurarea multor reactii biochimice, sau poate fi unul din produsii finali ( de regula produsul secundar ).
  • contribuie activ la mentinerea echilibrului hidroelectrolitic;
  • are un rol esential in  termoreglare ( mecanismul prin care se mentine constanta temperatura mediului intern al organismului animal, in conditiile variatiilor de temperatura ale mediului ambiant ). Datorita caldurii specifice mari, apa permite desfasurarea in deplina siguranta, a reactiilor biochimice, care sunt insotite de degajarea unor mari cantitati de caldura ( reactii exoterme ). Acest rol poate fi explicat prin capacitatea apei de a inmagazina cantitati mari de energie calorica cu modificari minime de temperatura. Totodata, caldura inmagazinata poate fi distribuita in intreg organismul. De asemenea energia calorica in exces este eliminata prin transpiratie, perspiratie si la nivel pulmonar, prin evaporarea unor cantitati minime de apa;
  • contribuie la mentinerea permeabilitatii si elasticitatii pielii. Unul din principalele semne vizibile ale deshidratarii organismului viu il constituie tocmai pierderea elasticitatii cutanate;
  • fiind un costituient major al fluidelor corporale, apa contribuie la lubrefierea suprafetelor articulare si  a ochilor,
  • de asemenea participa  la realizarea schimburilor gazoase de la nivel pulmonar, prin mentinerea umeda a suprafetelor alveolare;
  • are un rol esential in procesele de digestie , ca participant activ in reactiile de hidroliza ( reactii chimice, care au ca rezultat, desfacerea moleculelor complexe in molecule simple, care pot fi absorbite si utilizate de organism ) a fragmentelor alimentare ingerate si favorizeaza contactul acestora cu enzimele digestive.