reprezentativ apa 2Eliminarea apei din organism se realizeaza pe mai multe cai:

  • renala, sub forma de urina ( calea principala );
  • intestinala prin intermediul materiilor fecale ( in fecalele de consistenta normala, apa reprezinta circa 70 % );
  • la nivelul pielii prin procesele de:
    • transpiratie, ca rezultat al secretiei glandelor sebacee,
    • perspiratie – fenomen pasiv, pur fizic, prin care apa este eliminata continuu la nivelul pielii cu o intensitate proportionala cu cea a reactiilor metabolismului bazal;
  • la nivel pulmonar prin aerul expirat. Aceasta cale este foarte importanta pentru caine si pisica, fiind principala modalitate prin care aceste animale isi mentin constanta temperatura corporala.

Cantitatile de apa pierdute de organismul animal trebuiesc compensate integral prin aport zilnic. Sursele de apa aflate la dispozitia cainelui sunt:

  • Apa continuta de alimentele ingerate. Cantitatea de apa disponibila pentru caine variaza in functie de tipul dietei: Hrana uscata contine max 10 % apa, in timp ce conservele destinate cainilor contin pana la 80 % apa. Studiile au arata ca atat cainele cat si pisica sunt capabili sa-si mentina in echilibru balanta hidrica a organismului, fara un consum suplimentar de apa, in cazul unei diete cu alimente care au un continut de apa de minim 67 %.
  • Apa rezultata din procesele metabolice. Cantitatea eliberata este proportionala cu rata metabolica a animalului. Are o importanta redusa in matematica apei, cantitativ reprezentand 5 max. 10 % din necesarul zilnic de apa.
  • Surse suplimentare de apa potabila. Consumul voluntar de apa al cainelui variaza in functie de o serie de factori :
    • temperatura mediului ambiant: temperatura crescuta = consum de apa crescut si invers, temperatura scazuta = consum de apa redus;
    • tipul dietei: alimentatia cainelui cu hrana uscata determina un consum voluntar  de apa crescut pana la aproape 90% din necesarul zilnic ; alimentatia  cu hrana umeda ( conserve de carne ) sau hrana pregatita acasa, scade corespunzator necesarul de apa.
    • De asemenea cantitatea de sare prezenta in hrana influenteaza semnificativ consumul de apa: crescator in cazul consumului unor alimente mai sarate si invers in cazul alimentelor fara adaos de sare;
    • tipul de activitate: un caine cu o activitate intensa ( caini utilitari, caini politisti sau implicati in diferite competitii ), prezinta un consum voluntar de apa marit, spre deosebire de cainii de apartament mai sedentari.

Privarea de apa a cainelui determina dezechilibre a caror gravitate creste exponential cu deficitul hidric inregistrat de organism. Astfel la un deficit de apa de numai 10 – 15 % tulburarile majore aparute conduc la moartea animalului.

Excesul de apa ( intoxicatia cu apa ) se intalneste foarte rar la caine, care este capabil sa-si controleze, in mod voluntar, consumul de apa. Totusi o astfel de stare toxica poate sa apara ca urmare a unui consum exagerat, consecutiv unei perioade de privare de apa.