proteina mazareProteina de mazare este unul din ingredientele controversate, care sunt folosite in procesul de fabricare a sortimentelor de hrana pentru animalele de companie. Boabele de mazare sunt uscate si macinate. Faina rezultata este rehidratata si supusa unor procese tehnologice prin care sunt extrase amidonul si fibrele insolubile. Produsul secundar rezultat, este considerat un concentrat de proteine vegetale de inalta calitate. Prin deshidratare rezulta un pudra fina numita proteina de mazare.

Adaugata in cantitati reduse ( pozitie inferioara in lista ingredientelor ) constitue o bogata sursa de calciu, fier si aduce un aport optim de proteine vegetale relativ usor digerabile in alimentatia cainelui.

Controversa apare in situatia in care proteina de mazare este folosita in cantitati mai mari ca sursa alternativa de proteine, mai ieftina, in unele sortimente de hrana.

Trebuie subliniat un aspect important:  ingredientele vegetale ( verzi sau deshidratate ), cerealele, produsele secundare rezultate in urma procesarii acestora, contin cantitati reduse de proteine comparativ cu  sursele de origine animala. Totodata proteinele vegetale nu contin toti aminoacizii esentiali necesari, iar disponibilitatea acestora pentru organismul cainelui este relativ scazuta, comparativ cu proteinele animale.

Rolul ingredientelor vegetale in alimentatia cainilor ( sursa de antioxidanti naturali, vitamine, minerale, fibre ) este cu totul altul decat cel de a asigura necesarul proteic. Nici o sursa de proteine de origine vegetala nu poate echivala cantitativ si calitativ, aportul proteic al ingredientelor de origine animala.