peste proaspatPestele proaspat reprezinta un ingredient de inalta calitate, cu un continut ridicat in nutrienti esentiali ( proteine de inalta calitate, acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6, etc ), foarte gustos, usor digerabil si cu un potential alergenic redus.

Ca materie prima in prepararea diferitelor sortimente de hrana pentru animale de companie, pestele proaspat poate fi folosit integral , sau diferite segmente , de regula cele  ramase in urma prelucrarii pestilor in vederea consumului uman ( cap, coada, viscere, etc ).

Toate speciile de pesti, dar in special tonul, macroul, heringul, somonul, furnizeaza in alimentatie acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6, care nu pot fi sintetizati de organism si indeplinesc functii esentiale pentru mentinerea starii de sanatate.

Pestele proaspat este folosit pe scara larga in producerea sortimentelor de hrana umeda destinata animalelor de companie. In ultimul timp incepe sa fie folosit si la producerea anumitor sortimente de hrana uscata.

Cu un continut in apa de aproximativ 70 %, utilizarea pestelui sub forma proaspata, in cazul sortimentelor de hrana uscata,  furnizeaza o cantitate relativ redusa de nutrienti, comparativ cu aportul asigurat de folosirea fainii de peste ( umiditate max. 8 % ). De exemplu,  pentru a furniza aceeasi cantitate de nutrienti asigurat de de faina de peste, este necesara o cantitate de 4 ori mai mare ( in procente ) de peste proaspat.

Cateva din speciile de pesti ( sau denumirea sub care sunt listati ) identificate mai frecvent in sortimentele de hrana pentru animalele de companie:

Somon – sursa excelenta de proteine de inalta calitate si acizi grasi esentiali. Din pacate si exista riscul de a adauga si mercur in dieta cainelui.

Hering – sursa excelenta de proteine de inalta calitate si acizi grasi esentiali

Ton – sursa excelenta de proteine de inalta calitate si acizi grasi esentiali

Macrou – carne cu un continut crescut de acizi grasi esentiali, sursa excelenta de nutrienti esentiali.

Peste oceanic ( generic ) – sursa excelenta de nutrienti esentiali ( proteine, acizi grasi esentiali ) in cantitati crescute

Peste oceanic cu carne alba – sursa excelenta de proteine de inalta calitate si acizi grasi esentiali