proteinaFormularea “ Necesar de Proteine “ nu este intru totul conforma cu realitatea. Cainele nu are nevoie ca in ratia lui zilnica sa fie cuprinsa o cantitate X de proteine. Ceea ce are nevoie de fapt, este un aport adecvat de aminoacizi esentiali ( absolut necesari in sinteza proteinelor proprii ) alaturi de o sursa de N ( azot ), care sa poata fi folosita in sinteza aminoacizilor neesentiali.

Necesarul de aminoacizi esentiali al organismului canin variaza in limite  largi, raportat la:

  • varsta – cateii au nevoie de un aport marit de aminoacizi esentiali, capabil sa sustina cresterea si dezvoltarea lor, comparativ cu un exemplar adult
  • starea fiziologica – femelele gestante sau cele in lactatie au nevoie de cantitati sporite de aminoacizi esentiali, pentru a acoperi necesarul crescut de proteine destinate fetilor, respectiv proteinelor din laptele matern.
  • gradul de activitate – cainii activi ( sportivi, de paza sau utilitari ) au nevoie de catitati suplimentare de aminoacizi.
  • anumite stari patologice – necesarul de aminoacizi al cainilor care au suferit arsuri, sau cei bolnavi de cancer este mai mare comparativ cu cel al animalelor sanatoase.

Limitele ample, intre care poate fi situat necesarul zilnic de aminoacizi al unui exemplar canin, la care se adauga faptul ca hrana contine proteine complexe si nu aminoacizi liberi, conduc la acceptarea  ” necesarului proteic “, ca valoare in stabilirea ratiei alimentare zilnice a cainelui.

In asigurarea aportului proteic adecvat alimentatiei canine, trebuie facuta o distinctie neta intre sursele proteice de origine animala si cele de origine vegetala.

In cazul surselor de origine animala, acestea au un continut ridicat de proteine ( 16 – 22 % in carne, 15 – 20 % in peste, 13 % in oua ). Structura acestora include toti aminoacizii esentiali, in cantitati cantitati crescute. ( 12 – 15 % din totalul aminoacizilor constituienti )

Continutul in proteine al surselor vegetale este intre 8 si 14 % in cazul cerealelor, respectiv 20 – 23 % in cel al leguminoaselor ( mazare, fasole, etc ). Structura acestora nu contine toti aminoacizii esentiali, iar cei continuti se afla in cantitati reduse ( 7 – 8 % din total ).

Proteinele, care contin toti aminoacizii esentiali in proportii adecvate alimentatiei canine, sunt considerate proteine de inalta calitate biologica, iar sursa din care provin se numeste sursa proteica de inalta calitate. Dupa cum se poate concluziona, sursele proteice de inalta calitate sunt cele de origine animala ( carnea de pui, vita, peste, ouale, produsele lactate )

Raportat la sursa de proteine, calculul necesarului zilnic trebuie sa includa o serie de variabile, cum ar fi:

  • calitatea proteinelor – cu cat aceasta este mai mare cu atat necesarul proteic zilnic este mai redus,
  • compozitia in aminoacizi esentiali – cu cat structura proteinelor contine aminoacizii esentiali in cantitati si proportii adecvate necesitatilor cainelui, cu atat necesarul proteic zilnic scade,
  • digestibilitatea proteinelor – cu cat proteinele prezente in ratia zilnica a cainelui sunt mai usor digerabile cu atat scade cantitatea solicitata.

Minimul absolut al necesarului zilnic de proteine al cainelui, in conditiile hranirii acestuia cu numai cu proteina de inalta calitate este de:

  • 9,5 % din totalul ratiei, pentru cateii aflati in perioada de crestere si dezvoltare si scade la
  • 6,0 % in cazul cainilor adulti.

Luand insa in calcul caltatea moderata a surselor proteice in cazul majoritatii sortimentelor de hrana pentru caini, AAFCO (  Association of American Feed Control Officials ) a stabilit urmatoarele valori minime, ale continutului in proteine ale hranei destinate cainilor:

  • 22 % proteina in cazul cateilor aflati in perioada de crestere si dezvoltare
  • 18 % continut proteic in hrana exemplarelor canine adulte.