Hranirea Cateilor Nou Nascuti

Laptele matern este un aliment complet, capabil sa acopere integral cerintele nutritionale ale puilor de mamifere nou nascuti. Prin compozitia sa:

  • Nutrienti esentiali: apa, proteine, grasimi, carbohidrati ( lactoza, in principal ), vitamine, minerale si oligominerale.
  • Factori antimicrobieni – imunoglobuline, lizozim, etc.
  • Factori de crestere.
  • Hormoni.
  • Enzime,

asigura substantele plastice si energetice, capabile sa sustina o rata de crestere si dezvoltare constanta si normala ( raportata la reperele speciei din care face parte puiul nou – nascut ).

Secretia lactata a diferitelor specii de mamifere are aceeasi compozitie calitativa ( prezentata anterior ). Ceea ce difera este proportia in care sunt prezenti acesti constituienti. Motivul acestor diferente cantitative rezida tocmai in rolul esential al acestui aliment: cel de a asigura o rata de crestere si dezvoltare  normala.

Cu cat rata de crestere este mai accelerata, cu atat laptele matern va avea o concentratie mai mare in nutrienti esentiali si substante energetice.

De Ce Nu Este Indicat Sa Hranim Puii De Catei Nou Nascuti Cu Lapte De Vaca ?

Hranirea Cateilor Nou Nascuti Puii de caine au o ritm de crestere accelerat. Astfel greutatea pe care o au in momentul nasterii si dubleaza in primele 7 – 10 zile de viata, iar pana in momentul intarcarii ( 6 / 8 saptamani ) mai creste inca de 6 – 10 ori. Din acest motiv si laptele de catea are o concentratie ridicata in nutrienti esentiali si energie, comparativ cu laptele de vaca.

O simpla comparatie a valorilor cantitative ale principalilor nutrienti demonstreaza fara echivoc ca laptele de vaca nu poate asigura o hranire optima si echilibrata puilor de caine nou nascuti, care sa poata sustine rata de crestere accelerata, specifica acestora.

Compozitia laptelui de catea comparativ cu laptele de vaca ( g / 100 ml )

Nr. crt

Constituienti Analitici

Catea

Vaca

1

Apa ( ml )

77.3

87.0

2

Substanta Uscata ( g )

22.7

13.0

3

Proteina bruta ( g )

7.5

3.3

4

Grasime bruta ( g 0

9.5

3.7

5

Carbohidrati ( lactoza in principal )

3.8

5.0

6

Minerale ( cenusa )

1.2

0.7

7

Calciu ( mg )

240

115

8

Fosfor ( mg )

180

95

9

Energie ( kcal / 100 ml )

146

74

Dupa cum se observa concentratia in proteine si grasimi a laptelui de vaca este la mai putin de jumatate din cea a laptelui de catea. In schimb cantitatea de carbohidrati ( lactoza ) este 1.5 ori mai mare.

Chiar daca raportul calciu : fosfor este unul adecvat cateilor, aportul acestor minerale prin intermediul laptelui de vaca este jumatate din necesarul zilnic al puilor de caine nou – nascuti.

Substantele energetice din laptele de vaca, furnizeaza 74 kcal / 100 ml lapte ingerat. Aceasta cantitate este total insuficienta pentru desfasurarea normala a proceselor metabolice ale organismului puiului de caine nou nascut ( 146 kcal / 100 ml lapte de catea )

De asemenea continutul laptelui matern in elemente non – nutritive: factori de crestere, hormoni, enzime, etc este caracteristic fiecarei specii. In consecinta laptele de vaca nu are cum sa acopere cerintele puilor de caine, raportat la aceste substante.

Diferente majore, care conduc la recomandarea de a nu folosi laptele de vaca in stare naturala, in alimentatie puilor de caine nou – nascuti, apar si la nivelul proceselor de digestie si absortie intestinala ale celor doua tipuri de lapte.

Hranirea Cateilor Nou NascutiLaptele de vaca ingerat la o masa, sufera un proces de coagulare, sub actiunea sucurilor digestive, din care rezulta un bloc unitar, dens, asupra caruia enzimele digestive actioneaza numai la suprafata. In acest fel digestia laptelui de vaca si transformarea lui in substante simple, care pot fi absorbite la nivel intestinal, dureaza o perioada lunga de timp. Prin urmare si intervalul  in care nutrientii esentiali din laptele de vaca devin disponibili pentru organismul puilui de caine este mult crescut.

In schimb, laptele de catea ingerat, coaguleaza sub forma de flocoane ( coagulul este asemanator cu un tampon de vata ). Astfel enzimele actioneaza rapid pe intreaga cantitate ingerata, motiv pentru care procesele digestive se desfasoara rapid. Prin urmare timpul scurs din momentul ingestiei pana in momentul in care nutrientii esentiali devin disponibili organismului este scurt si permite desfasurarea normala a proceselor metabolice in care sunt implicati.

In concluzie:

Laptele de vaca, in stare naturala, nu este un aliment recomandat pentru hranirea puilor de caine nou – nascuti.

Daca, din anumite motive:

  • femela a nascut un numar mare de pui,
  • s-a intamplat sa moara la nastere
  • sau, fiind fara experienta, refuza sa aiba grija de nou – nascuti,

sunteti pusi in situatia de a hrani artificial catei aflati in perioada neonatala, solutia optima si cea mai eficienta, este sa folositi inlocuitori de lapte matern special formulati pentru specia canina.

Magazinele specializate ( pet shopuri, farmacii veterinare ) comercializeaza o varietate mare de inlocuitori de lapte destinati alimentatiei artificiale a puilor de caine nou – nascuti.

Intr-una din postarile viitoare voi prezenta cele mai importante sortimente de inlocuitori de lapte pentru catei / pisici si modul de utilizare al acestora. Pana atunci pentru orice informatii, sfaturi legate de alimentatie si intretinere, sau daca animalul vostru de companie prezinta probleme de sanatate nu ezitati sa ma contactati la telefon: 0756968570. De asemenea astept sugestii, privitoare la ceea  doriti sa cititi in postarile viitoare.