ficat vitaFicatul reprezinta o importanta sursa de vitamine –  A ( in principal ), cele din complexul B si vit. C – si microelemente – Seleniu ( Se ), Zinc ( Zn ), Cupru ( Cu ), Fosfor ( P ) si Fier ( Fe ). Constitue o sursa excelenta de nutrienti esentiali, este gustos,  usor digerabil fiind consumat cu placere de caini.

Aceste calitati recomanda introducerea ficatului in alimentatia cainilor, dar in cantitati mici si rar. Motivul acestei limitari il reprezinta proprietatea vitaminei A de a se acumula in organism. In conditiile hranirii abundente cu ficat (  mai mult de 3 portii / saptamanal ), apare hipervitaminoza A cu efecte grave asupra sistemului osos, al pielii, comportamentului animal, etc.

In aceste conditii, este bine sa fie evitate sortimentele de hrana uscata, care contin acest ingredient listat printre primele. In cazul sortimentelor de hrana umeda, prezenta ficatului, ca ingredient secundar  adaugat pentru a asigura un plus de savoare produsului, este binevenita.

Raportat al specia de animal de la care provine, ficatul folosit ca ingredient in hrana animalelor de companie, prezinta diferente de calitate. In ordinea frecventei utilizarii avem:

  • Ficat de pui – sursa excelenta de fier necesar in sinteza globulelor rosii ale sangelui ( hematii )
  • Ficat de vita – sursa de fier, asigura un plus de savoare produsului.
  • Ficat de miel – sursa de fier, asigura un plus de savoare produsului
  • Ficat de porc –  greu digerabil, continut redus de fier, reprezinta cea mai ieftina sursa folosita pentru a adauga un plus de gust unui sortiment de hrana pentru caini.
  • Ficat provenit de la animale salbatice ( denumite generic vanat ) – sursa de fier, asigura un plus de savoare produsului.

Alte denumiri sub care poate fi listata prezenta ficatului in sortimentele de hrana destinata cainilor:

  • Ficat – fara specificarea originii, aceasta denumire poate indica o cantitate minima de ficat, insotita de parti insemnate de tesut conjunctiv interstitial ( de legatura ). Aport minim de fier, sursa ieftina de savoare. Ingredient de calitate indoielnica.
  • Ficat de pasare – ingredient ieftin, adaugat pentru a conferi savoare produsului. Exista posibilitatea sa provina de la specii diferite de pasari moarte, muribunde sau bolnave.
  • Ficat de pasare deshidratat – listarea ca ingredient indica ( de cele mai multe ori ) un sortiment de hrana pentru animale, de calitate slaba, indoielnica.
  • Faina de ficat si carne – poate indica fragmente de ficat provenind de la animale din specii diverse ( moarte, muribunde sau bolnave sacrificate ), tumori, grasimi rancede, toate sub forma concentrata.
  • Aroma de ficat de pasare – ingredient folosit frecvent pentru a conferi savoare sortimentelor de hrana umeda.