fibre alimentareFibrele alimentare includ carbohidratii ( polizaharide ), care spre deosebire de amidon  sau alte zaharuri complexe, nu pot fi degradati sub actiunea enzimatica a sucurilor digestive.

Aceasta categorie de nutrienti cuprinde celuloza, hemicelulozele, pectinele, gumele sau mucilagiile. Lignina, o componenta vegetala non – glucidica, este considerata tot fibra alimentara, intrucat insoteste permanent celuloza, de care este legata structural.

Datorita faptului ca fibrele alimentare nu pot fi degradate sub actiunea enzimelor digestive, ele ajung la nivelul colonului fara a suferi modificari semnificative. In acest segment al tubului digestiv fibrele sufera transformari biochimice sub actiunea bacteriilor fermentative. In urma acestor reactii rezulta cantitati reduse de glucoza, care este folosita pe plan local ca sursa primara de energie, alaturi de un complex de acizi grasi cu lant scurt de atomi de carbon ( ≤ 6 atomi de C ), numiti acizi grasi volatili. Rolul acestora este de a mentine starea de sanatate a colonului, prin limitarea dezvoltarii bacteriilor de putrefactie.

Fara a furniza energie sau substante cu rol plastic, fibrele alimentare au un rol important in desfasurarea proceselor de digestie si absortie:

  • cresc volumul si gradul de hidratare a continutului intestinal,
  • regleaza viteza de deplasare a alimentelor ingerate pe parcursul tubului digestiv:  stimuleaza viteza de deplasare in cazul cainilor cu un tranzit normal sau incetinit, sau reduce viteza  in cazul exemplarelor cu un tranzit intestinal accelerat.
  • reglarea tranzitului intestinal si  mentinerea hidratarii continutului, stimuleaza procesele de digestie si absortie ale nutrientilor esentiali.
  • acizii grasi volatili, rezultati in urma proceselor de fermentatie, indeplinesc un rol important in mentinerea starii de sanatate a intestinului gros, prin limitarea dezvoltarii florei bacteriene de putrefactie.
  • prin normalizarea hidratarii la nivel intestinal, fibrele alimentare intervin in combaterea descarcarilor diareice ( prin reducerea continutului in apa al materiilor fecale ), dar si a constipatiei ( prin efect invers: accelerarea deshidratarii continutului  intestinal )
  • continutul in fibre ale alimentelor contribuie in managementul greutatii corporale. O hrana cu un continut ridicat in acesti nutrienti, determina efectiv  scaderea in greutate a animalelor obeze.
  • cresterea volumului continutului intestinal, contribuie la asigurarea timp mai indelungat a senzatiei de satietate in cazul cainilor lacomi sau a celor predispusi la obezitate.
  • hrana cu un continut ridicat in fibre este recomandata in regimul alimentar al cainilor bolnavi de diabet, participand activ la mentinerea in limite normale a glicemiei.

Sortimentele de hrana destinata cainilor contin un procent de maxim 5 % fibre alimentare, atat usor fermentabile cat si greu fermentabile. Continutul maxim in fibra bruta este una din analizele obligatorii solicitate pentru stabilirea compozitiei produselor destinate alimentatiei acestor animale de companie.

Prezenta fibrelor in hrana este asigurata in pricipal de cereale: porumb, grau, orez. Unele produse contin ingredienti specifici cum ar fi: taratele de grau, fibra de porumb, fibra de mazare, pulpa uscata de sfecla, fibra de soia, celuloza, anumite gume sau mucilagii.

Deficitul de fibre alimentare nu este o problema frecventa, in conditiile in care majoritatea alimentelor destinate cainilor contin si o componenta vegetala.

Excesul de fibra poate genera unele efecte negative. Astfel se pare ca aceste substante intervin in scaderea absortiei la nivel intestinal a unor minerale si implicit, in aparitia deficitului in acesti nutrienti. Hrana bogata in fibre alimentare are o valoare energetica diminuata si un continut mai redus in nutrienti esentiali. Acest aspect conduce la dificultati in acoperirea prin alimentatie a necesarului zilnic de energie si substante plastice.