fibra de mazarePentru a contracara perceptia negativa a detinatorilor  de animale de companie  asupra unora din ingredientele ( pulpa de sfecla, fibra de porumb sau soia ) folosite in productia hranei pentru caini si pisici, in locul acestora a inceput sa fie folosita fibra de mazare.

Fibra de mazare are un continut redus de grasime si proteine, iar  cantitatea de fibre ( din care aproximativ 2/3 sunt fibre insolubile, iar restul solubile ) este crescuta, intre 35 si 40 %. Cu toate ca are in compozitie o cantitate redusa de proteine, prezinta un continut crescut de lisina si  triptofan ( aminoacizi esentiali ). De asemenea in compozitie se regasesc si o parte din vitaminele si mineralele prezente in fructul intreg.

Compararea acestui ingredient cu cele pe care le inlocuieste ( pulpa de sfecla / fibra de porumb sau soia ) demonstreaza ca ele sunt asemanatoare, singura deosebire fiind ca fibra de mazare produce o cantitate mai mica de gaze de fermentatie.

Fibra de mazare este folosita in hrana animalelor de companie ca si “ fibra functionala “ cu rol in prevenirea constipatiei,  datorita capacitatii acesteia de retentie a apei ( 1g de fibra de mazare retine 13 ml apa ). Este folosita atat in sortimentele de hrana uscata ( pentru a asigura omogenizarea apei si grasimilor ) cat si in cea umeda ( ca agent de ingrosare ).

Numele de “ fibra functionala “  este atribuit carbohidratilor, care nu pot fi digerati de organismul cainelui / pisicii. Ele nu sunt identice cu fibrele alimentare, care se regasesc,  in compozitia vegetalelor sau a cerealelor, cu rol de sursa de zaharuri  in alimentatia acestor animale de companie.

Aceste ingredient apare listat in cazul mjoritatii sortimentelor de hrana uscata si umeda de calitate medie sau mica si nu ar trebui sa se regaseasca in cel al sortimentelor superpremium. Dar..