De Cate Ori Pe Zi Este Bine Sa Hranim Cainele

Cand stabilim programul de alimentatie zilnica al cainelui, trebuie avute in vedere cateva elemente importante:

  • varsta - junior, adult, senior
  • statusul fiziologic – perioada de crestere, dezvoltare sau intretinere, stare de gastatie sau perioada de lactatie ( in cazul femelelor )
  • activitatea fizica cotidiana a cainelui
  • starea generala de sanatate
  • conditiile de mediu – normale sau stresante

Pentru majoritatea cainilor adulti, clinic sanatosi, cu activitate fizica moderata iar, in cazul femelelor: negestante  si in afara perioadei de lactatie, care traiesc in conditii normale de mediu, este recomandata hranirea o data pe zi, preferabil la ora fixa. Durata medie in care cainele va consuma intreaga ratie alimentara administrate se situaza undeva intre 5 si 15 minute.

Exemplarele aflate in situatii speciale: crestere si dezvoltare, gestatie sau perioada de lactatie, activitate fizica intensa, etc vor fi hranite diferentiat, cu o frecventa crescuta ( 2 -5 tainuri / zi ) sau vor avea hrana la discretie.

Mai multe detalii asupra subiectului in postarea ” Cum Hranim Cainele ?

 

 

Trebuie Schimbata Periodic Alimentatia Cainelui?

Nu. Spre deosebire de om, cainele nu are nici o problema in a consuma zilnic aceeasi hrana.

Cainele poate distinge cele patru gusturi fundamentale ( acru, amar, dulce si sarat ), dar acestea nu au o importanta deosebita pentru el. Dovada sta lacomia si rapiditatea cu care isi consuma ratia alimentara. Din acest motiv, daca identificam un sortiment de hrana pe care animalul de companie il consuma cu placere, iar acesta ii asigura o alimentatie completa si echilibrata din punct de vedere al necesarului de energie si substante plastice, este bine sa il pastram o perioada cat mai lunga de timp.