Explozia de produse destinate alimentatiei canine, permanentele controverse ” hrana de tip industrial vs hrana preparata acasa “, cresterea incidentei bolilor de nutritie si metabolism si nu in ultimul rand multitudinea de informatii eronate legate de nutritia cainilor, a condus la demararea acestui proiect informatic incepand cu 01.02.2014

Ghid Nutritie Canina.Ro se doreste a fi un site destinat furnizarii de informatii avizate, corecte, complete si pertinente, propietarilor de caini interesati in asigurarea unei alimentatii adecvate acestui animal de companie, asimilat tot mai mult cu un membru al familiei, cu drepturi depline.

In ce masura informatiile acestui site pot fi considerate corecte, concrete si pertinente?

1Fara a ma declara specialist in domeniul nutritiei animale, consider ca pregatirea mea profesionala, imi ofera competenta de a furniza informatii pertinente in acest domeniu. Ma numesc Remus Arciudean, sunt medic veterinar si imi desfasor activitatea in municipiul Cluj Napoca. In decursul anilor am fost radiolog, medic veterinar la o herghelie, iar ulterior am activat in cadrul unei circumscriptii veterinare din Muntii Apuseni.  In prezent lucrez ca farmacist si medic veterinar in ambulatoriu. In aceste ultime doua posturi, vin zilnic in contact cu un numar mare de proprietari de animale de companie.

Datoria pe care o am,  ca medic veterinar, de a furniza date corecte, concrete si practice legate de problemele de intretinere, alimentatie si sanatate ale animalelor de companie, mi-a orientat pregatirea profesionala in directia studiului aprofundat al nutritiei animale, alaturi de dermatologie veterinara  si etologie.

Articolele legate de nutritia canina sau despre bolile de nutritie si metabolism vor fi documentate din cel putin 3 surse de incredere din domeniul nutritiei animalelor de companie ( studii ale unor specialisti recunoscuti in domeniu, tratate si carti de specialitate, considerate de referinta in domeniu, prezentari in cadrul unor simpozioane si congrese de nutritie animala )
Prezentarea produselor destinate alimentatiei canine si a recompenselor vor avea ca sursa principala de informatii, site-ul oficial al producatorului si datele existente pe eticheta produselor.

Descrierea ingredientelor folosite in prepararea industriala a hranei pentru caini are la baza descrierea acestora de catre FDA ( U.S. Food & Drug Administration ), reglementarile UE in domeniu si nu in ultimul rand, parerile nutritionistilor implicati in domeniu.

Nefiind sponzorizat de vreo firma producatoare de hrana pentru caini, informatiile furnizate in legatura cu  sortimentele prezentate, vor fi obiective, nepartizane, echidistante si oricand verificabile din surse publice.

In concluzie, pregatirea si competenta profesionala, impreuna cu utilizarea unor resurse avizate din domeniul nutritiei animale, sunt in masura sa asigure acuratete si credibilitate  informatiilor furnizate prin intermediul acestui site.

Care sunt infurmatiile furnizate de acest site?

Ghid Nutritie Canina.Ro este structurat, in momentul de fata, astfel:

Despre Nutritia Canina – sectiunea va cuprinde articolele care au ca subiect alimentatia normala a cainilor, rolul diferitilor constituienti alimentari, recenzii si prezentari, opinii si noutati din domeniu.

Boli de Nutritie si Metabolism-  va cuprinde postarile legate de afectiunile intalnite la caine, care au drept cauza alimentele sau dezechilibrele alimentare,  deficientele in metabolizarea acestora, tulburari in comportamentul alimentar al cainilor, intoxicatiile alimentare, etc

Hrana Caini – se doreste a fi un director in care vor fi prezentate cat mai multe din sortimentele de hrana industriala, destinata alimentatiei canine si care sunt comercializate in Romania. Datele furnizate impreuna cu  comentariile ( in mod expres va invit sa faceti comentarii referitoare la calitatea produsului si  sa impartasiti din  experienta proprie ) ar  trebui sa contribuie  semnificativ in luarea deciziei privitoare la produsul ce urmeaza a fi folosit in alimentatia exemplarului canin propriu.

Pe masura ce numarul produselor  recenzate va creste, pe site va fi introdus si un sistem prin care acestea sa poata fi comparate, astfel ca decizia de utilizare a unui anumit sortiment in alimentatia cainelui sa fie cat se poate de corecta.

Recompense Caini – va cuprinde informatii legate de produsele comercializate ca recompense, snacksuri, etc si vor fi prezentate intr-o maniera asemanatoare produselor destinate alimentatiei de baza.

Lista Ingredientelor –  urmeaza sa cuprinda prezentarea detailata a ingredientelor implicate in compozitia unui anumit sortiment de hrana sau recompensa, astfel ca utilizatorul sa stie exact cu ce isi hraneste de fapt cainele.

In incheierea prezentarii va invit sa faceti comentarii  la articole si la prezentarile de hrana, sa nu ezitati sa puneti intrebari legate de nutritia, intretinerea sau starea de sanatate a cainelui dumneavoastra sa propuneti subiecte de articole, sau sa initiati dezbateri legate de nutritia canina si patologia acesteia.

Probabil ca dezvoltarea ulterioara a site-ului, precum si interesul utilizatorilor  pentru un anumit aspect al nutritiei animale, va determina aparitia si a altor categorii de informatii.

Va multumesc ca ati ales ca sursa de informare site – ul Ghid Nutritie Canina.Ro

Remus Arciudean – medic veterinar