imagine 4DUn alt aspect determinant al modului in care este hranit cainele, il reprezinta frecventa meselor si intervalul de timp scurs intre acestea. Raportat la aceste criterii, administrarea hranei poate fi realizata frecvent si cu cantitati mici de alimente, sau mai rar, in una, maxim doua mese / zi.

Hranirea frecventa genereaza in final, un consum de hrana mai mare decat ratia zilnica si un consum energetic suplimentar, destinat digestiei alimentelor ingerate. Este recomandata:

  • in cazul cainilor bolnavi, care prezinta probleme legate de ingestia alimentelor, tulburari ale tractului digestiv ( maldigestie, malabsortie ), sau ale metabolismului unora din nutrienti;
  • in alimentatia puilor si juniorilor cu varsta sub 6 luni, care solicita administrarea unei cantitati crescute de hrana;
  • alimentatia cainilor utilitari, in perioadele de activitate maxima;
  • in cazul cainilor, cazati in exterior in perioadele cu temperaturi extreme: zilele toride, caniculare sau dimpotriva cele geroase.

Cainii aflati in una din categoriile mentionate au nevoie de o cantitate mai mare de hrana ( de 1,5 pana la 4 ori / kg corp ) comparativ cu restul exemplarelor aflate in conditii normale de dezvoltare, intretinere, activitate si stare fiziologica. In cazul acestori categorii, administrarea ratiei zilnice, integral la o masa sau impartita in doua tainuri, poate determina o mai slaba utilizare a alimentelor si, implicit, neacoperirea integrala a necesarului de energie si substante plastice.

Cainii sanatosi clinic, care nu se afla in perioada de crestere si dezvoltare, cu o activitate fizica moderata si care se gasesc in conditii optime de mediu, au nevoie, in general, de o singura masa pe zi, in decursul careia vor consuma intreaga cantitate de hrana  reprezentand ratia zilnica. In medie, cainele are nevoie de un interval de timp cuprins intre 10 si 15 minute pentru alimentatia zilnica. Femelele negestante si cele aflate in afara perioadei de lactatie vor fi hranite tot cu o masa pe zi.