carne vitaTermenul de carne de vita defineste tesutul moale, rezultat in urma abatorizarii acestor rumegatoare, respectiv tesutul muscular striat ( scheletic ), musculatura limbii, cea  diafragmatica, a inimii sau a esofagului. Aceste tesuturi pot fi, sau nu, impreuna cu  tesutul gras adiacent, portiuni de piele, tendoane, nervi si vase de sange, care insotesc in mod normal carnea respectiva.

Ca ingredient in sortimentele de hrana pentru caine, carnea de vita poate fi intalnita sub forma de:

  • carne proaspata  –  in cele mai multe cazuri mentionata, in lista ingredientelor, simplu vita, sau  carne de vita dezosata, carne de vita proaspat preparata,
  • carne de vita semipreparata
  • uscata – faina de carne de vita,  carne de vita deshidratata

Acest sortiment de carne este privit, in general, ca o sursa excelenta de proteine de inalta calitate, cu un continut ridicat de nutrienti esentiali, usor digerabila si apetisanta pentru caini. 100 g de carne proaspata de vita furnizeaza 32 g de proteine de inalta calitate si 6 g grasime.

Datorita continutului ridicat in apa ( aprox. 84 % ), folosirea carnii de vita sub forma proaspata, in producerea sortimentelor de hrana uscata, permite plasarea acesteia pe primele pozitii in lista ingredientelor. Aportul in nutrienti esentiali  insa,( care este calculat in  raport cu substanta uscata, deshidratata ) este relativ redus in aceasta situatie.

Din acest motiv, sortimentele de hrana uscata, care prezinta acest ingredient listat printre primele, sub denumirea de : vita, carne proaspata de vita, carne de vita dezosata, trebuiesc studiate atent pentru a identifica cat mai exact sursa principala de nutrienti esentiali ( in special, sursa proteica ).

Listarea ca ingredient: carne proaspata de vita, in cazul sortimentelor de hrana umeda, indica de regula un produs de calitate.

Carnea de vita reprezinta o sursa naturala de glucozamina, dar nu in cantitate suficienta pentru a inregistra anumite beneficii terapeutice. Accentuarea importantei acestui constituient, tine mai mult de stimularea deciziei de cumparare, decat de prezentarea unui avantaj real.

“ Carnea rosie “, cum este si cea de vita, contine cantitati relativ ridicate de colesterol, motiv pentru care, ar trebui evitata in alimentatia cainilor cu probleme de sanatate. De asemenea nu vor fi hraniti cu carne de vita cainii cu afectiuni ale aparatului excretor, datorita continutul crescut de purine ( compusi organici din acidul uric, prezent in structura acizilor nucleici ) si minerale.

  • Adriana Silaghi

    In primul rand, FELICITARI pentru aceasta initiativa in sprijinul detinatorilor de catei! Este binevenita! Voi fi o cititoare constanta si, cu siguranta, vor fi foarte multi vizitatori multumiti!