puiDenumirea de carne de pui, include tesutul muscular, acoperit de piele, impreuna cu oasele, sau dezosat, fragmentat, sau carcasa in intregime, fara pene, cap, gheare si organe interne.

Datorita costurilor de achizitie relativ scazute reprezinta cel mai frecvent ingredient utilizat in producerea hranei destinate cainilor ( dar si a pisicilor ), indiferent de tip: uscat, umed, semiumed, congelat, etc.

Carnea de pui poate fi intalnita in lista ingredientelor sub forma de:

  • carne proaspata – in cele mai multe cazuri mentionata simplu pui, carne prosapata de pui, carne de pui dezosata, carne de pui proaspat preparata,
  • carne de pui semipreparata,
  • uscata - faina de carne de pui,  carne de pui deshidratata.

Este un ingredient cu un continut crescut de nutrienti esentiali. Totodata, este o carne gustoasa, usor digerabila pentru majoritatea cainilor  si  prezinta un aport crescut de proteine de inalta calitate. 100 carne de pasare furnizeaza aproximativ 26 g proteine.

Datorita folosirii excesive a carnii de pui, in alimentatia exemplarelor canine, in ultimul timp s-a inregistrat o incidenta crescuta starilor de intoleranta alimentara,  si / sau a alergiilor alimentare la acest component. Motivul principal nu rezida neaparat intr-un continut crescut in carne de pui al sortimentului de hrana,  ci mai mult sunt implicati factorii de calitate ai carnii  folosita ca materie prima si / sau sursa acestui ingredient.

Urmare a continutului ridicat in apa ( aprox. 84 % ), folosirea carnii de pui sub forma proaspata, in producerea sortimentelor de hrana uscata, permite plasarea acesteia pe primele pozitii in lista ingredientelor. Aportul in nutrienti esentiali  insa,( care este calculat in  raport cu substanta uscata, deshidratata ) este relativ redus in aceasta situatie.

Din acest motiv, sortimentele de hrana uscata, care prezinta acest ingredient listat printre primele pozitii sub denumirea de : pui, carne proaspata de pui, carne de pui dezosata, trebuiesc studiate atent pentru a identifica cat mai exact sursa principala de nutrienti esentiali ( in special, sursa proteica ).

In cazul sortimentelor de hrana umeda, listarea in primele pozitii  a carnii de pui sub forma proaspata, indica un produs bun sau foarte bun ( de cele mai multe ori )