imag2 cCarbohidratii ( sinonim. Glucide / Zaharuri ) sunt substante organice naturale, de origine exclusiv vegetala, cu rol de nutrienti esentiali si care contin in structura lor carbon, hidrogen si oxigen. Formula generala a acestora este ( CH2O )n, unde n = numarul de unitati structurale glucidice continute in molecula.

Ponderea acestor substante complexe in organismele vegetale este cuprinsa intre 85 – 90 %, in timp ce in organismul animal prezenta acestora este intre 1 – 5 %, cu un rol preponderent energetic.

Raportat la structura lor carbohidratii se clasifica in:

  • monozaharide – glucoza, fructoza, galactoza,  substante monomoleculare, care pot fi asimilate rapid si usor de organismul animal,
  • dizaharide – constituite din doua molecule de monozaharide. Lactoza din compozitia laptelui este un exemplu de dizaharida prezenta in alimentatia cainelui,
  • oligozaharide – contin in molecula intre 3 si 9 unitati structurale glucidice,
  • polizaharidele – contin in structura de la 9 pana la cateva mii de unitati structurale glucidice. Din punct de vedere nutritional si al rolului acestora in alimentatie, polizaharidele se impart in:
    • zaharuri complexe – substante hidrolizabile, care pot fi digerate de organismul animal: amidonul,
    • fibre alimentare – polizaharide nehidrolizabile, care strabat tractul digestiv al cainelui fara sa sufere modificari semnificative ( celuloza, hemiceluloza, etc )

Ratia alimentara a cainelui contine, in principal polizaharide  hidrolizabile  si nehidrolizabile ( fibre alimentare ). Pentru a putea fi utilizate de organism, aceste componente sunt supuse proceselor de digestie. Rezultatul este reprezentat de glucide cu o structura mai simpla, care pot fi absorbite in mediul intern al organismului animal. Glucoza reprezinta aproximativ 80% din totalul moleculelor glucidice ajunse in circulatia sanguina.

Prin intermediul circulatiei sangvine, glucoza si celelalte zaharuri absorbite sunt transportate la nivelul ficatului. Acest organ reprezinta punctul central al proceselor metabolice la care sunt supusi acesti nutrienti esentiali.

Carbohidratii ( glucoza, in principal ) indeplinesc o serie de functii importante:

  • sunt principala sursa de energie pentru diferitele activitati ale organismului animal. Arderea unui gram de glucoza furnizeaza, in medie, 3,5 cal.  Daca tesutul muscular, sau cardiac pot utiliza si surse alternative de energie ( acizi grasi, proteine ), celulele nervoase nu pot folosi in acest scop decat glucoza. Acesta si motivul pentru care un nivel constant al acestui nutrient este absolut necesar pentrua mentine functionarea normala a activitatii cerebrale.
  • In plan secundar, utilizarea glucozei in cadrul reactiilor biochimice, furnizeaza si  energie calorica, care contribuie la mentinerea constanta a temperaturii corporale.
  • rol structural important, contribuind la sinteza aminoacizilor neesentiali ( asigura scheletul de atomi de carbon al acestor molecule ),  a glicolipidelor sau glicoproteinelor, a vitaminei C, cofactori enzimatici, etc. a
  • aportul alimentar adecvat de carbohidrati, protejeaza aminoacizii de a nu fi utilizati ca sursa primara de energie pentru organism.

Cantitatea de glucoza care depaseste necesitatile energetice de moment, este stocata sub forma de glicogen, la nivelul ficatului si in muschii scheletici sau sub forma de grasime. Eliberarea constanta a glucozei din aceste depozite permite mentinerea in limite normale  a glicemiei si furnizeaza rapid energie organismului, in cazul unor solicitari intense de scurta durata.

Fibrele alimentare, chiar daca nu furnizeaza cainelui energie sau elemente structurale, au un rol important in mentinerea motilitatii normale a tractului digestiv.

Continuare