argininaSinteza proteinelor proprii, capabile sa asigure cresterea, dezvoltarea si mentinerea organismului canin, necesita prezenta a 22 de aminoacizi. Cainele poate sintetiza 12 dintre aceste molecule, in conditiile existentei unei surse adecvate de N  ( in principiu, sursa este tot continutul proteic al ratiei ) si energie – aminoacizii neesentiali.

Restul de 10 aminoacizi trebuiesc asigurati in mod constant, din surse exogene, prin aport alimentar. Datorita faptului ca nu pot fi sintetizati in organismul cainelui, la care se adauga rolul lor deosebit de important, justifica denumirea de aminoacizi esentiali. Intr-o ordine aleatoare, aminoacii esentiali pentru caine sunt: arginina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofan, valina.

Arginina

  • rol esential in procesele de detoxifiere a organismului, respectiv in reactiile de transformare a amoniacului ( produs toxic al catabolismului proteic ) in uree,
  • indispensabila in sinteza hormonului de crestere secretat de glanda hipofizara,
  • asigura functionarea normala a glandei hipofize,
  • contribuie la cresterea, dezvoltarea si refacerea musculaturii dupa efort, inclusiv a muschiului cardiac,
  • contribuie la imbunatatirea circulatiei sanguine,
  • participa la reglarea metabolismului general.

Sursele proteice folosite in alimentatia cainelui contin, in general, cantitati adecvate din acest amonoacid esential. Carnea si organele interne reprezinta surse bogate in arginina. Gelatina contine de asemenea cantitati crescute de arginina.

Sortimentele de hrana comerciala destinate alimentatiei cainilor nu sunt suplimentate in mod obisnuit cu arginina.

Lipsa argininei in alimentatie, sau deficitul de arginina, conduce la aparitia manifestarilor intoxicatiei cu amoniac ( hiperanonemie ) datorita blocarii transformarii acestuia in uree: tremuraturi musculare, voma, hipersalivatie. Manifestarile consecutive deficitului de arginina tind sa fie mai grave in cazul pisicilor, decat in cel al cainilor. Un aport redus de arginina, mentinut un timp mai indelungat pare sa fie raspunzator de aparitia cataractei.

Histidina

  • precursor important in sinteza unor proteine ale sistemului nervos central,
  • participa la sinteza hemoglobinei,
  • precursor al histaminei,
  • stimuleaza secretia gastrica contribuind astfel la imbunatatirea digestiei.

Cel mai mare continut de histidina il are sangele. Carnea are un continut adecvat de histididina.

Carenta in histidina se manifesta prin scaderea in greutate si reducerea apetitului

Izoleucina, Leucina si Valina 

  • α – aminoacizi cu lanturi ramificate BCAA ( Branched Chain Amino Acids ),
  • actioneaza sinergic si din acest motiv sunt prezentati impreuna,
  • prezenta lor este esentiala in sinteza proteinelor musculare,
  • contribuie la cresterea masei musculare
  • ajuta la prevenirea pierderilor de masa musculara.
  • Izoleucina
    • este utilizata in tesutul muscular pentru sustinere energetica,
    • previne distrugerea acestuia in timpul efortului fizic,
    • are rol important in sinteza hemoglobinei.
  • Leucina
    • rol in sustinerea energetica a muschilor,
    • determina reducerea catabolismului si conservarea energiei la nivel muscular,
    • potentator al hormonului de crestere,
    • contribuie la refacerea articulatiilor si a pielii lezionate in urma unor traumatisme.
  • Valina
    • contribuie la cresterea si repararea tesutului muscular,
    • are rol in conservarea energiei la nivel muscular,

Leucina, izoleucina si valina se gasesc in mod constant in carnea ( macra ) de pasare, vita, miel

Deficitul in aportul acestor aminoacizi se manifesta prin scaderea in greutate a animalului carentat urmata de instalarea unei stari de oboseala cronica.

continuare