Rolul fundamental al unei lese este cel de a asigura un plus de control, detinatorului asupra cainelui sau, cand se impune acest lucru:

 • deplasari in spatiile publice,
 • reactii spontane si potential periculoase ale animalului
 • in timpul lectiilor de dresaj.

In conditiile in care oferta de accesorii, pentru animale de companie ( lesa, zgarzi, hamuri, etc ) a magazinelor Pet Shop, este atat de diversa, alegerea unei lese, conforme cu asteptarile, poate deveni dificila.

In postarea “ Cum Sa Alegem Lesa Cainelui “ am prezentat, care sunt criteriile esentiale ce permit luarea unei decizii de cumparare optime. Unul din aceste criterii se refera la destinatia lesei, sau altfel spus, scopul pentru care este achizitionat acest accesoriu .

12+1 Lese Pentru Caini

Evident, obiectivul principal al achizitionarii unei lese este cel mentionat in primul paragraf, dar implicarea tot mai mare a cainelui in viata activa si sociala a detinatorului, a condus la aparitia unor astfel de accesorii adaptate anumitor situatii distincte, cum ar fi: lesa scurta, tip centura de siguranta, pentru jogging sau pentru plimbari cu bicicleta.

Prezentarea celor mai frecvente ” 12+1 Lese Pentru Caini ” sub forma de slideshow este menita sa simplifice cautarea informatiilor legate de un anumit tip de lesa pentru care avem doar o reprezentare vizuala.

Sper ca informatiile prezentate sa va ofere suportul necesar finalizarii unei decizii de cumparare optime.

Vizionare placuta.

Lesa Standard – Aspecte Generale

Acest tip de lesa are o utilitate extinsa, fiind recomandata in majoritatea activitatilor in care sunt implicati cainele si detinatorul sau: plimbari zilnice, antrenament si dresaj, limitarea temporara a deplasarii animalului, etc.

Materialele din care sunt realizate sunt extrem de diverse, frecvent intalnite fiind cele din nylon, piele, lant metalic sau bumbac.

Lesa Standard poate fi plata sau cilindrica, dintr-o singura bucata de material sau impletita, etc.

Lungimea acestui accesoriu este cuprinsa intre 1.20 m si 2.5 m. Lesa cu lungimea de 1.5 m este considerata ca fiind cea mai potrivita pentru activitatile zilnice. Asigura cainelui suficienta libertate de miscare, pentru a se bucura de plimbare si simti confortabil. Totodada permite mentinerea unui control adecvat al detinatorului asupra reactiilor si deplasarii animalului de companie.

Datorita diversitatii materialelor utilizate in confectionarea lor, lesa standard poate fi folosita in cazul tuturor cainilor, indiferent de talie, varsta sau activitate fizica.

Lesa Standard Din Nylon

Acest gen de accesoriu este, probabil, cel mai raspandit, datorita diversitatii mari de texturi, culori si lungimi, in care este comercializata. Poate fi sub forma de chinga ( plata ), snur sau tip cordelina.

Este recomandata cainilor dresati si linistiti, indiferent de talia si varsta acestora.

Avantajele lesei din nylon:

 1. Foarte rezistenta, durabila si ieftina
 2. Are o greutate proprie redusa, motiv pentru care este recomandata ca “ prima lesa “ a cateilor juniori in perioada plimbarilor initiale si a primelor lectii de educatie.
 3. Este usor de intretinut prin spalare cu apa calda si detergent
 4. Fiind rezistenta la intemperii, lesa din nylon poate fi folosita, fara restrictii, in orice conditii climaterice ( ploaie, ninsoare, arsita, ger, etc )
 5. Prezinta o gama extrem de variata de culori si texturi, astfel ca alegerea unei lese, care sa corespunda si criteriilor estetice personale, este usoara.

Dezavantajele lesei din nylon:

 1. Poate fi distrusa cu usurinta de cainii, care au obiceiul sa roada.
 2. Trebuie folosita cu precautie in cazul cainilor puternici, care trag in lesa, a cainilor hiperactivi sau insuficient dresati.
 3. Daca cainele trage brusc in lesa, poate determina asa numita “ arsura de lesa “ pe mana detinatorului ( leziune superficiala a pielii, urmare a frecarii puternice cu materialul ).
 4. Cand este uda, devine alunecoasa, ceea ce face dificila mentinerea controlului asupra animalului de companie. Prin urmare trebuie utilizata cu precautie in cazul cainilor carora le place joaca in apa sau sa inoate.

Lesa Standard Din Piele

Lesa din piele imbina eleganta si calitatile estetice cu rezistenta deosebita si durabilitatea. Din acest motiv este preferata majoritatii detinatorilor de caini. In plus lesa din piele ofera intotdeauna un anumit statut social si o prestanta aparte cuplului detinator – animal de companie.

Datorita rezistentei crescute si la latimi / grosimi mici, lesa din piele este recomandata in cazul tuturor cainilor, indiferent de talia si varsta acestora.

Avantajele acestui tip de lesa

 1. Foarte rezistenta si durabila
 2. Eleganta si estetica, este moale si placuta la atingere
 3. Fiind relativ usoara este confortabila atat pentru handler cat si pentru caine
 4. Poate fi folosita in orice conditii atmosferice, cu conditia utilizarii regulate a solutiilor destinate intretinerii articolelor din piele.
 5. Nu produce “ arsura in lesa “ in situatiile cand cainele trage brusc de lesa

Dezavantajele lesei din piele

 1. Este produs relativ scump
 2. Poate fi deteriorat de cainii care obisnuiesc sa roada. Cu toate acestea este mai greu de distrus intr-o astfel de situatie, comparativ cu lesa din nylon

Lesa Standard Din Lant Metalic

Dintre toate materialele folosite in confectionarea leselor, lantul metalic este cel mai rezistent. Din acest motiv acest tip de lesa este recomandat ca o alternativa ieftina pentru cainii, care obisnuiesc sa-si roada lesa.

Utilizarea acestui tip de lesa trebuie facuta cu multa precautie, intrucat in afara de rezistenta deosebita si pretul de cost scazut, nu prezinta alte avantaje, iar dezavantajele nu sunt de neglijat:

 1. Este mai grea decat toate celelalte tipuri de lesa, ceea ce o face incomoda atat pentru detinator cat si pentru caine. Daca nu este aleasa in concordanta cu talia cainelui, poate determina, in timp, afectarea coloanei vertebrale ( in special la nivelul gatului )
 2. Pana sa invete ca lesa din metal nu poate fi roasa, cainii vor incerca sa o faca. Incercarile de a roade metalul pot genera cu usurinta probleme dentare grave.
 3. Daca nu este tinuta in mana corect, poate determina leziuni ( chiar si fracturi ale degetelor sau mainii,in extremis ) in conditiile in care cainele trage brusc de lesa.

Lesa De Prezentare

Este un tip special de lesa standard, destinat deplasarii si controlului exemplarelor canine in cadrul expozitiilor si concursurilor, cand acest accesoriu trebuie sa fie rezistent si estetic pentru a pune in valoare cainele. De regula partea terminala a lesei este si zgarda in acelasi timp.

Utilizarea ei este limitata la situatiile prezentate: expozitii canine, concursuri. Poate fi folosita cu succes in dresajul deplasarii cainelui impreuna cu detinatorul.

Lesa Scurta / De Mana

Este un tip special de lesa, cu lungimea intre 30 cm si 60 cm. Rolul ei este de a asigura un control strict asupra cainelui, in timpul deplasarilor prin zone aglomerate ( strazi intens circulate, piete sau multimi de oameni ). Poate fi din nylon sau piele.

Are dezavantajul ca incurajeaza cainele sa traga in lesa, motiv pentru care utilizarea ei trebuie limitata doar pentru situatiile pentru care este destinata.

Lesa De Urmarire

Are o lungimea intre 5 si 15 m. Pentru a fi usoara si comoda, este fabricata din nylon ( cel mai frecvent ) sau bumbac, sub forma de chinga, snur sau cordelina.

Se recomanda folosirea ei in timpul dresajului si al antrenamentelor speciale ( invatarea asteptarii, a comenzilor la distanta, etc ) precum si in cazul cainilor utilitari: politisti, de urmarire, de vanatoare, etc.

Totodata poate fi utilizata, cu precautie, in spatii largi, deschise, putin populate, cand vrem sa oferim cainelui o libertate de miscare cat mai mare, fara a pierde, insa, legatura directa cu el.

Dezavantajele vizeaza situatiile utilizarii acestui tip de lesa de catre persoane nepregatite sau in cazul cainilor insuficient dresati. Astfel:

 1. Lesa nu ofera posibilitatea unui control optim asupra cainelui. Cu cat lungimea lesei este mai mare, posibilitatea de control asupra animalului de companie scade.
 2. Fiind tarata pe jos se poate agata in diferite obstacole si in acest mod sa conduca la ranirea cainelui, datorita stoparii bruste a deplasarii acestuia.

Lesa Retractabila

Lesa retractabila consta dintr-o banda / snur cu o lungime variabila, intre 3 m si 10 m ( in medie 5 m ), infasurata pe un cilindru aflat intr-o carcasa de plastic. Sistemul este prevazut cu un mecanism de infasurare automata a lesei si unul de blocare a lungimii acesteia, la dimensiunea dorita.

Utilitatea ei este destul de controversata: este un accesoriu comod si estetic, dar nu asigura decat un control minim asupra cainelui.

Lesa ar trebui folosita doar in cazul cainilor linistiti, dresati si numai in zone putin populate, unde posibilitatea aparitiei unor situatii neprevazute este minima.

Avantaje:

 1. Datorita lungimii reglabile, poate fi folosita atat ca lesa scurta cat si standard sau lunga.
 2. Asigura o mai mare libertate de miscare a cainelui. De fapt el este cel care stabileste lungimea lesei
 3. Este un produs comod, usor si estetic

Dezavantajele lesei retractabile

 1. Posibilitatea de control asupra cainelui este limitata. Lungimea mare a lesei permite animalului de companie sa se indeparteze mult de detinator, care practic nu mai poate gestiona situatiile potential periculoase. De exemplu, cainele poate fugi brusc in strada si sa provoace un accident de masina, inainte ca proprietarul sa poata interveni.
 2. Lesa se poate rupe, sau mecanismul retractil se poate defecta, avand ca rezultat pierderea totala a controlului asupra animalului de companie, sau chiar a acestuia.
 3. Cainele poate sa roada lesa.
 4. Exista posibilitatea accidentarilor, atat pentru caine cat si pentru detinator sau persoanele din jur.

Lesa Ajustabila

Este un tip special de lesa, a carei dimensiune de utilizare poate fi modificata, prin intermediul unor inele metalice fixate pe lungimea produsului.

Lesa ajustabila isi dovedeste utilitatea in timpul procesului de invatare a deplasarii cainelui impreuna cu detinatorul.

De asemenea, este un accesoriu practic in situatiile in care avem nevoie, alternativ, de o lesa scurta si una standard si nu dorim achizitionam mai mult de una.

Lesa Martingale

Reprezinta o combinatie intre lesa standard si o zgarda semistrangulanda ( zgarda Martingale ).

Acest tip de accesoriu este foarte util in incercarea de a corecta comportamentul nedorit al cainilor, care obisnuiesc sa traga in lesa.

In conditiile unei deplasari normale, lesa Martingale este comoda pentru caine. Cand acesta incepe sa traga in lesa, portiunea semistrangulanta se strange in jurul gatului, exercitand o presiune suficienta pentru a descuraja acest comportament, fara insa a-l sufoca pe animal.

Lesa Dubla / Multipla

Acest tip permite plimbarea simultana, legati la o singura lesa, a doi ( frecvent ) sau mai multi caini ( rar ).

Pentru ca in aceste conditii plimbarea sa fie relaxanta si lipsita de incidente, cainii legati in lesa multipla trebuie sa fie cam de aceeasi talie, bine dresati, linistiti si obisnuiti unul cu altul.

Avantajele unei lese multiple:

 1. Este nevoie de o singura lesa pentru a plimba simultan doi sau mai multi caini.
 2. Impiedica cainii sa se deplaseze in directii diferite ( ceea ce ar ingreuna mult supravegherea lor )
 3. Permite detinatorului sa foloseasca o singura mana pentru a plimba cainii.

Dezavantaje

 1. Cainele mai slab va fi tarat in directia impusa de exemplarul dominant. Acest aspect poate deveni o problema in cazul animalelor de companie hiperactive, dresate insuficient sau foarte reactive.
 2. Este posibil ca pretul de achizitie, al unei astfel de lese, sa fie mai mare decat cel al cumpararii a doua accesorii separate.

Lesa Pentru Plimbari Cu Bicicleta

Este un accesoriu cu utilizare limitata si putin folosit. Permite mentinerea cainelui in apropierea detinatorului, in momentele cand acesta se plimba cu bicicleta.

Trebuie utilizata cu prudenta si numai in cazul cainilor linistiti si bine dresati. In alte conditii, posibilitatea unor accidentari este relativ mare.

Lesa Tip Centura De Siguranta

Acest tip de lesa impiedica animalul de companie sa se agite in habitatul masinii si sa distraga atentia de la drum a soferului.

De fapt, este o lesa scurta, care prezinta la un capat clapeta de atasare la sistemul de inchidere al centurii de siguranta.

Lesa Pentru Jogging Impreuna Cu Cainele

Reprezinta o adaptare lesei standard, care sa permita atasarea ei la braul alergatorului, astfel ca mainile acestuia sa fie libere.

Acest accesoriu trebuie folosit cu prudenta si numai dupa un dresaj prealabil al deplasarii cainelui alaturi de detinator si in ritmul cu care acesta alearga.